ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιστορία και ο ρόλος του ερωτικού φιλιού

24 Φεβρουαρίου 2020, 18:10

images

Το γνωρίζατε ότι όταν δυο άνθρωποι φιλιούνται στο στόμα ανταλλάσσουν περί τα 80 εκατομμύρια βακτήρια περισσότερα από τα οποία ζουν πάνω στα δόντια μας; Παρόλα αυτά, η ανταλλαγή φιλιών κάνει καλό στα δόντια καθώς αυξάνει την έκκριση του σάλιου που τα ωφελεί!  

Οι ειδικοί λένε ότι ο μηχανισμός του φιλιού μοιάζει με αυτόν του θηλασμού και εμπεριέχει φροϋδικά κίνητρα. Το ίδιο και το γεγονός ότι τα 2/3 των ανθρώπων γυρίζουν το κεφάλι δεξιά για να πλησιάσουν το στόμα του συντρόφου τους που θα φιλήσουν, γεγονός που παραπέμπει στο ότι τα περισσότερα νεογνά στη μήτρα γυρίζουν δεξιά τα κεφάλια τους (ή τουλάχιστον έτσι λένε ότι έχουν παρατηρήσει ερευνητές).

Κι όμως κάποιες εθνότητες δεν έχουν καθόλου την συνήθεια του ερωτικού φιλιού. Στη Νέα Γουινέα, τον Αμαζόνιο και σε υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, τα ζευγάρια δεν φιλιούνται παραδοσιακά στο στόμα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ανθρώπινο είδος, αναρωτιούνται ακόμα ανθρωπολόγοι. Ότι δεν έχει ομοιογένεια στις εκδηλώσεις του;

Πάντως για να φιληθούμε στο στόμα χρησιμοποιούμε 34 διαφορετικούς μυς ενώ ένα παθιασμένο φιλί που διαρκεί γύρω στα 5 λεπτά μας βοηθά να χάνουμε 22-25 θερμίδες.

Η ιστορία του φιλιού είναι πανάρχαια. Τοιχογραφίες και απεικονίσεις σε αγγεία, όπως και γραπτές μαρτυρίες από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη δείχνουν ότι τα ζευγάρια χρησιμοποιούσαν το φιλί ως απόδειξη αγάπης και ερωτισμού, όπως και σήμερα. Στην αρχαία Ρώμη μάλιστα το φιλί επισφράγιζε τον γάμο, όπως συμβαίνει σήμερα στους καθολικούς γάμους.

Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι εκτός από τον άνθρωπο, φιλιούνται οι χιμπατζήδες τόσο για λόγους τρυφερότητας (από τη μητέρα στο μωρό) όσο και για ερωτικούς λόγους. Αλλά οι χιμπατζήδες είναι το μοναδικό πρωτεύον που κάνει και σεξ σε στάση πρόσωπο με πρόσωπο, όπως ο άνθρωπος. 

Όπως και να έχει, το φιλί είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή ερωτική κίνηση. Εμπεριέχει ως κίνηση την ανάγκη του είδους μας να πάρει τρυφερότητα, αποδοχή, επιβεβαίωση, να καθησυχαστεί, να νιώσει ασφάλεια αλλά και να επιβιώσει καθώς η ανταλλαγή σάλιου παραπέμπει σε συμπεριφορές πρωτόγονης επιβίωσης με τάϊσμα των βρεφών στόμα με στόμα.

ΠΗΓΗ

Philematology is the science of kissing

Σχετικά Άρθρα