ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιδέα του σεξ απωθεί κάποιες γυναίκες μετά τα 50

20 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Η εμμηνόπαυση αλλάζει πολλά στη ζωή της γυναίκας... Κι αν η διαδικασία αυτή δεν είναι "αυτόματη", είναι πάντως γρήγορα εξελισσόμενη με αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο χωρίς έμμηνο ρύση, όλες να συμφωνούν ότι το σεξ έπαψε να είναι ...προτεραιότητα.

Η διαβάθμιση στην κατάσταση αυτή είναι αρκετά μεγάλη: Στη χειρότερη περίπτωση η γυναίκα πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή καθώς η λέπτυνση του βλεννογόνου στον κόλπο γίνεται ο νούμερο 1 ανασταλτικός παράγοντας σεξουαλικότητας. Στην καλύτερη περίπτωση, η γυναίκα δεν έχει απλά την αυτόματη σεξουαλική διέγερση που ένιωθε τα προηγούμενα χρόνια και χρειάζεται λίγο περισσότερη βοήθεια από το σύντροφό της...

Όπως και να έχει, μετά από 3-4 χρόνια εμμηνόπαυση, η γυναίκα δεν είναι η ίδια στο σεξουαλικό τομέα. Σε αυτή τη φάση, όσες έχουν ένα υποστηρικτικό, αγαπημένο και ποθητό σύντροφο, συνεχίζουν να κάνουν σεξ και μάλιστα να το απολαμβάνουν, ακόμα κι αν δεν το θέλουν το ίδιο συχνά ή με την ίδια ένταση. Όσες όμως δεν έχουν μία καλή σχέση με το σύντροφό τους, εκείνος δεν είναι υποστηρικτικός και με κατανόηση στη νέα αυτή φάση στη ζωή της γυναίκας ή δεν θέλει κι εκείνος να κάνει σεξ μαζί της, τότε αναπτύσσουν άρνηση και τελικά απωθούν την ιδέα και μόνο της σεξουαλικής πράξης.

Για όσες επιθυμούν να βοηθηθούν, υπάρχουν ωστόσο αρκετά πράγματα να κάνουν.

Πρώτα απ' όλα, μία επίσκεψη στο γυναικολόγο θα τις βοηθήσει να πληροφορηθούν όλες τις μεθόδους, φαρμακευτικές και επεμβατικές, που υπάρχουν σήμερα για να "ανανεωθεί" ο κόλπος και να αναστραφεί η πορεία γήρανσής του. Από φάρμακα με ορμόνες, ως τοπικά τζελ με υαλουρονικό οξύ, ως ενέσεις με υαλουρονικό οξύ και ειδικά λέιζερ.

Σημαντική βοήθεια εξάλλου, μπορεί να δώσει σε ορισμένες και ένας καλός ψυχολόγος που αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που μπορεί να σπρώχνουν μία γυναίκα στην πλήρη άρνηση του σεξ σε ηλικία που δεν είναι αναμενόμενο (δηλαδή γύρω στα 50).

 

Σχετικά Άρθρα