ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γκρίνια και η αρνητική κριτική χαλούν το σεξ αλλά και την υγεία μας

14 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Αν έχετε συνεχείς καυγάδες, αρνητική κριτική και παράπονα στις σχέση σας, να γνωρίζετε ότι πρώτα θα πληγεί ανεπανόρθωτα η σεξουαλική σας ζωή, μετά η ψυχική σας κατάσταση και τέλος η ίδια η υγεία σας!

Η μουρμούρα και η αρνητική κριτική μας οδηγεί όχι μόνο σε δυστυχισμένες σχέσεις αλλά και στον θάνατο με πιο γοργά βήματα... Νέα έρευνα επισημαίνει μάλιστα ότι οι συνεχείς υποδείξεις και επικρίσεις σε λάθη του συντρόφου επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας αφαιρώντας έως και πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής του συντρόφου μας!

Η ερευνητική ομάδα από το Κολλέγιο Lafayette της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Jamila Bookwala, διεξήγαγε  μελέτη στοιχείων από 1.734 άνδρες και γυναίκες, το ηλικιακό εύρος του δείγματος από 57 ως 85 ετών και με το 90% των συμμετεχόντων έγγαμους και τους υπόλοιπους σε σοβαρή σχέση ή συμβίωση.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα τριών βαθμίδων, με το ένα να δηλώνει την απουσία ή μερική άσκηση κριτικής εκ μέρους των συντρόφων και το τρία τη μέγιστη συχνότητα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις απαντήσεις του δείγματος και τις επανεξέτασαν πέντε χρόνια μετά. Όπως φάνηκε, ο θάνατος ήρθε νωρίτερα για όσους δέχονταν πολύ συχνά κριτική, συμπέρασμα κοινό και για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την Δρ. Bookwala, η αδιάλειπτη αρνητική κριτική δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία, λειτουργώντας ως ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Όπως επισημαίνει μάλιστα μιλώντας στο Health Psychology, όσοι υποβάλλονταν σε συνεχή κριτική από τον ή τη σύντροφό τους, είχαν έως και 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στα πέντε χρόνια από την έρευνα, συγκριτικά με όσους βίωναν σε μικρότερη συχνότητα το φαινόμενο.

Αν σας κάνει λοιπόν την ζωή δύσκολη, μην επιτρέψετε να σας την κάνει και πιο μικρή! Απαιτείστε να διορθωθεί η συμπεριφορά και να βελτιωθεί η σχέση ή χωρίστε πάραυτα!

Σχετικά Άρθρα