ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επόμενη μέρα στην αντισύλληψη είναι εδώ...

26 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ισχυρά αντισώματα που μπορούν να δεσμεύσουν τα σπερματοζωάρια και να επιβραδύνουν την κίνησή τους μέσα στον γυναικείο κόλπο. Κι αν αυτό λειτουργήσει όπως λένε, θα πρόκειται για το πιο ισχυρό αντισυλληπτικό.  

Προσωρινά οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε θηλαστικά πειραματόζωα αλλά οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμ Λάι της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, δήλωσαν αισιόδοξοι. Μάλιστα οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν μία αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων άνω του 99,9%, όσον αφορά την ανάσχεση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Τα περισσότερα από τα πιο αξιόπιστα αντισυλληπτικά είναι ορμονικά, και στοχεύουν σε ορμόνες του γυναικείου σώματος που είναι αναγκαίες για την εγκυμοσύνη. Αν και είναι αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί για κάποιες να έχον παρενέργειες, όπως ναυτία και ημικρανίες, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να τα αποφεύγουν. Η εναλλακτική λύση με τα αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων, τα οποία μερικές φορές υπάρχουν εκ φύσεως στις μη γόνιμες γυναίκες, ίσως αποτελέσει λοιπόν ό,τι πιο "φυσικό" σε αυτό το είδος της αντισύλληψης. 

Τα πολυδύναμα αντισώματα IgC, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο μέσω του συνδυασμού διαφορετικών φυσικών αντισωμάτων, έχουν τουλάχιστον δεκαπλάσια αποτελεσματικότητα κατά της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, όπως έδειξε η εισαγωγή τους με μορφή διαλύματος στον κόλπο των θηλυκών πειραματόζωων. 

Σχετικά Άρθρα