ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εμμηνόπαυση έχει σημαντικές επιπτώσεις και στον εγκέφαλο

12 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Ωστόσο, ελάχιστα έχουν γίνει κατανοητά γι' αυτό το στάδιο της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.

Η πτώση των ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το χαρακτηριστικό γεγονός της εμμηνόπαυσης: τη σταδιακή μείωση της γονιμότητας. Ωστόσο, οι γυναίκες εμφανίζουν ένα πλήθος συμπτωμάτων κατά την περιεμμηνόπαυση (τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση) που δεν περιορίζονται στα αναπαραγωγικά όργανα, όπως εξάψεις, εγκεφαλική ομίχλη, εναλλαγές της διάθεσης, εξάντληση και διαταραχές ύπνου.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, σχετικά πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επίδραση των οιστρογόνων, μπορεί να γίνει αισθητή πολύ πέρα από τη μήτρα και τις ωοθήκες.

«Το γεγονός ότι τα οιστρογόνα έχουν επίδραση στον εγκέφαλο ανακαλύφθηκε μόλις το 1996», είπε η Lisa Mosconi, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης και διευθύντρια της Women's Brain Initiative στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Η Mosconi και η ομάδα της απεικόνισαν τους εγκεφάλους περισσότερων από 160 γυναικών ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών. Οι γυναίκες ήταν σε φάση προεμμηνόπαυσης (είχαν ακόμα κανονική περίοδο), περιεμμηνόπαυσης και μετεμμηνόπαυσης (είχαν σταματήσει να έχουν περίοδο για περισσότερο από 1 χρόνο).

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών υποβλήθηκε σε αναδιαμόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές συρρικνώθηκαν, άλλες αυξήθηκαν και οι περιοχές ανασυνδυάστηκαν. (Ενώ η εργασία δημοσιεύτηκε το 2021 στο Nature Scientific Reports, η Mosconi συνέχισε να προσθέτει σαρώσεις εγκεφάλου γυναικών στη βάση δεδομένων της.)

«Η εμμηνόπαυση είναι το τρίτο αστάδιο- οι 3 φάσεις που περνά ο γυναικείος εγκέφαλος στη ζωή - που είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η περιεμμηνόπαυση… Και αυτές οι 3 φάσεις αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά, αλλά από μια νευρολογική προοπτική, από μια προοπτική του εγκεφάλου, έχουν πολλά κοινά», εξήγησε η Mosconi, σημειώνοντας ότι όλες περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές στον εγκέφαλο, όχι μόνο στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Όσο για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εμμηνόπαυση, η Mosconi δήλωσε πως «υπάρχει αυτό το τεράστιο νευρολογικό σύστημα που συνδέει τον εγκέφαλό σας με τις ωοθήκες σας που είναι τόσο σημαντικό για την αναπαραγωγή, για τη φιλοξενία ενός εμβρύου - που στη συνέχεια πρέπει να αποσυναρμολογηθεί μόλις δεν είναι πλέον αναπαραγωγικό».

«Και οι 3 φάσεις συνοδεύονται από την ευαλωτότητα - υπάρχουν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της εμμηνόπαυσης - αλλά και με την ανθεκτικότητα. Και νομίζω ότι η πτυχή της ανθεκτικότητας έχει παραμεληθεί εντελώς στην ιατρική, στην επιστήμη και σίγουρα στον πολιτισμό», κατέληξε η καθηγήτρια.

Σχετικά Άρθρα