ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αυτοϊκανοποίηση βελτιώνει διάθεση και ανοσοποιητικό

19 Μαρτίου 2020, 18:00

images

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, το διαβάσαμε και αυτό: Για όσους αναγκάζονται να περάσουν την καραντίνα μόνοι στο σπίτι, η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να τους βοηθήσει σε δύο επίπεδα...

Ο κορωνοϊός και οι τακτικές αυτοπεριορισμού που μας επιβάλλει για να περιοριστεί παγκοσμίως η πανδημία, δημιουργούν σε όλους μας δυσάρεστα συναισθήματα, τάσεις κατάθλιψης αλλά και πανικού. Για όσους έχουν σύντροφο ή και παιδιά, γονείς και αδέλφια στο ίδιο σπίτι, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα διότι υπάρχουν άνθρωποι να αλληλεπιδράσουν. Για όσους όμως ζουν μόνοι, η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς καλούνται να περάσουν ίσως και εβδομάδες απομόνωσης...

Ειδικοί στη Βρετανία παροτρύνουν τώρα τους μοναχικούς αυτούς ανθρώπους σε καραντίνα να επιδοθούν στην αυτοϊκανοποίηση όσο πιο συχνά μπορούν για δύο λόγους: Για να τονώσουν την ψυχική τους διάθεση αλλά και για να δώσουν μια τονωτική "ένεση" στο ανοσοποιητικό τους σύστημα καθώς είναι γνωστές οι ιδιότητες του οργασμού.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Δρ Jennifer Landam, ειδική στις ορμονοθεραπείες, η αυτοϊκανοποίηση έχει την ίδια ευεργετική δράση στον οργανισμό ανδρών και γυναικών με τον οργασμό που πετυχαίνουν σε μια επαφή με άλλο πρόσωπο. Σε μελέτη που εκπόνησε στο τμήμα Medical Psychology του πανεπιστημίου στο Essen της Γερμανίας, διαπίστωσε ότι η αυτοϊκανοποίηση αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και τονώνει με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα!

Κι ενώ στη μελέτη δεν συμμετείχαν πολλοί εθελοντές, η συγκεκριμένη γιατρός και οι συνάδελφοί της που εκπόνησαν, παροτρύνουν τώρα όσους θα αναγκαστούν να μείνουν μόνοι στο σπίτι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, να επιδίδονται στην συνήθεια αυτή τακτικά, αν όχι καθημερινά, για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να παραμείνει γερός και ακμαίος.

Αντίστοιχη είναι βέβαια η συμβουλή και για τα ζευγάρια σε καραντίνα, που ίσως βαρεθούν να είναι συνέχεια μαζί αλλά δεν πρέπει να παραλείπουν να κάνουν τακτικά ικανοποιητικό σεξ.

Σχετικά Άρθρα