ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αποδοχή απομακρύνει τη χρήση ουσιών από κάποιους νέους

31 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο τόσο για χρήση ουσιών, όσο και για  προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η απόπειρα αυτοκτονίας, μεταξύ των νέων που ανήκουν στη LGBTQ κοινότητα. Το The Trevor Project κυκλοφόρησε μια νέα έρευνα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα 2021 για την Ψυχική Υγεία των Νέων LGBTQ στις ΗΠΑ, αντιλαμβανόμαστε πιο ολοκληρωμένα τους λόγους  χρήσης ουσιών μεταξύ των νέων LGBTQ ((Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender και Queer) στις ΗΠΑ. Η νέα έρευνα  χρησιμοποιεί δεδομένα από τη μεγαλύτερη έκθεση του 2021 που βασίστηκε σε διαδικτυακές συνεντεύξεις σε 34.759 LGBTQ νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ποιες ουσίες στράφηκαν κυρίως οι νέοι

Το Trevor Project διαπίστωσε ότι το 56% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα έκανε χρήση αλκοόλ τον περασμένο χρόνο, εκ των οποίων το 47% ήταν LGBTQ νέοι κάτω των 21 ετών.

Περισσότεροι από 1 στους 3 ανέφεραν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας το περασμένο έτος, το οποίο περιελάμβανε επίσης 29 %  κάτω των 21 ετών. Επιπλέον, το 11% ανέφερε ημερήσια ή εβδομαδιαία χρήση μαριχουάνας, αλλά και κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυτό το ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ ή χρήσης μαριχουάνας ήταν υψηλότερο για ενήλικες ηλικίας 21 ετών ή μεγαλύτερους, από ότι για τους νεότερους που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η τακτική χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ήταν λιγότερο συχνή - μόλις 2%-  και σε αυτό δε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο η ηλικία.

Επιπλέον, όσον αφορά τα σχετικά δημογραφικά δεδομένα, τα λευκά αγόρια και οι νεαροί άνδρες είχαν τακτικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στο 20%, σε σύγκριση με 9% για άλλους LGBTQ νέους. Οι νέοι που ανήκαν στην LGBTQ κοινότητα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες τακτικής χρήσης μαριχουάνας σε σύγκριση με λευκούς συνομηλίκους τους, ενώ οι πολυφυλετικοί νέοι LGBTQ εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενης τακτικής κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σύγκριση με λευκούς συνομηλίκους.

Ακόμη, οι non-binary νέοι στους οποίους αποδόθηκε το ανδρικό φύλο κατά τη γέννηση ήταν η μόνη ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα που ανέφερε υψηλότερα ποσοστά τακτικής χρήσης μαριχουάνας από τους άντρες cisgender.

Τέλος, όσοι ανέφεραν ότι βίωσαν θεραπεία μεταστροφής –δηλαδή μία εξωτερική βία, ώστε να «αλλάξουν» την LGBTQ ταυτότητά τους και να «θεραπευτούν»- φάνηκε ότι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν τακτική χρήση αλκοόλ και μαριχουάνας, καθώς και κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η νέα έρευνα είναι ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης ουσιών και της ψυχικής υγείας των νέων LGBTQ, οδηγώντας σε βελτιωμένη υποστήριξη και φροντίδα όλων των νέων ανθρώπων που προβληματίζονται για την αποδοχή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.


Σχετικά Άρθρα