ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονείς και παιδιά: Τι κάνουμε όταν μάς ρωτάει για την ερωτική επιθυμία

05 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Ο ανθρώπινος οργανισμός "δοκιμάζει" τις δυνάμεις του ποικιλοτρόπως από τη βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικία... Δεν είναι σπάνιο λοιπόν κάποια αγοράκια να έχουν από νωρίς ανησυχίες που σχετίζονται με τα γεννητικά τους όργανα και το θέμα να τα απασχολεί σοβαρά σε βαθμό που το γνωστοποιούν στους έκπληκτους γονείς.

Γέλια και ντροπές δεν ταιριάζουν σε αυτές τις ευαίσθητες καταστάσεις. Δεν είναι αστείο που το πέος του μικρού μας φίλου δείχνει να ...αντιδρά στα ερεθίσματα πολύ πριν από το αναμενόμενο, δηλαδή χρόνια πριν μπει στην εφηβεία. Ένας ουρολόγος ή ο παιδίατρος μπορεί να μάς εξηγήσει μέσω ποιας οργανικής λειτουργίας συμβαίνει αυτό. Αλλά η επίλυση των δικών μας αποριών, δεν λύνει και το πρόβλημα! Πώς πρέπει να αντιδράσουμε και τι να εξηγήσουμε στο παιδί;

Όπως μάς απαντά η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, "η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς. Αλλά σε κάθε ηλικία εξηγούμε στο παιδί αυτό που μπορεί να καταλάβει. Δεν περνάμε σε λεπτομέρειες για τη σεξουαλική λειτουργία εφόσον το παιδί δεν είναι καν στην προεφηβεία (δηλαδή μετά τα 8 έτη). 

Στο νήπιο αρκεί να πούμε με ψυχραιμία και ουδέτερο ύφος ότι είναι κάτι φυσιολογικό, δεν πρέπει να ανησυχεί και θα περάσει γρήγορα. 

Εξάλλου, αν παρατηρούμε ότι η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από κάτι, καλό είναι να φροντίσουμε ώστε να προστατεύσουμε το παιδί από αυτό όσο είναι δυνατόν... Για παράδειγμα, κάποια παιδάκια ίσως ερεθίζονται από δικά μας χάδια ή από την παρακολούθηση μίας ερωτικής σκηνής ή ενός γυμνού στην τηλεόραση. Αν αυτό όντως είναι που οδηγεί τα παιδιά σε πρώιμη ερωτική αφύπνιση, τότε είναι χρήσιμο να προσέχουμε.

Σχετικά Άρθρα