ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα ζευγάρια μαλώνουν για τα χρήματα;

12 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Τα οικονομικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, τόσο την ποιότητα, όσο και τη διάρκεια των σχέσεων. Σε μία προσπάθεια να προσδιορίσουν το πραγματικό περιεχόμενο των οικονομικών ζητημάτων των ζευγαριών, η Δρ Peetz και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Στη μελέτη νούμερο 1, συγκέντρωσαν περιγραφές από διαπληκτισμούς ζευγαριών που οφείλονταν σε οικονομικά ζητήματα από αναρτήσεις στο Reddit. Από αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δύο γενικά θέματα που σχετίζονται με τα επιχειρήματα για τα χρήματα: ανησυχίες για τη δικαιοσύνη και αντίληψη της ευθύνης. 

Στη μελέτη νούμερο 2, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τους τομείς που αφορούν στην οικονομία από ζευγάρια και για τα δύο βασικά θέματα, ανησυχίες για δικαιοσύνη και αντίληψη της ευθύνης. Όπως φάνηκε, υπάρχουν και σε αυτό το δείγμα οι ίδιες ανησυχίες. 

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε ένας νέος τομέας σύγκρουσης – οι «κοινωνικές δαπάνες»-  ο οποίος αφορά σε διαφωνίες σχετικά με μικρές αγορές, όπως το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψετε σε ένα πάρτι γενεθλίων ή ποιος πρέπει να πληρώσει για έξοδα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο.

Όπως μεταδίδει το Psychology Today, αυτές οι δύο μελέτες έχουν σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στην ποιότητα, όσο και στη μακροζωία των σχέσεων. Η επίγνωση του τι πραγματικά σας προβληματίζει και σας θλίβει, μπορεί να κάνει τη συζήτηση με τον σύντροφό σας πιο γόνιμη και παραγωγική. 

Η Δρ Peetz και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που ήταν σε θέση να συζητήσουν για μικροδιαφωνίες σχετικά με τα χρήματα, ανέφεραν καλύτερη ποιότητα σχέσης. Ίσως, με αρκετή επιμέλεια και ακόμη και επαγγελματική βοήθεια, τα ζευγάρια μπορούν να συζητήσουν πιο σημαντικά οικονομικά ζητήματα με παραγωγικό τρόπο. 

Προτείνεται ανεπιφύλακτα οι ειδικοί να αναφέρουν τακτικά τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση, ώστε να μην συσσωρεύονται και να μην προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά ζευγάρια να αποφεύγουν τη συζήτηση για τα οικονομικά ζητήματα και να φτάνουν σε τέτοιο σημείο περιφρόνησης που η σχέση τους δείχνει να φτάνει στο τέλος της.



Σχετικά Άρθρα