ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί κάποιοι φέρονται στο έτερον ήμισυ σαν...αντικείμενο

05 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο Personality Disorders: Theory, Research and Treatment είναι η πρώτη που εντοπίζει τους τύπους προσωπικότητας που έχουν την τάση να μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ...αντικείμενα του σεξ. 

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που σχετίζονται με τη σεξουαλική "αντικειμενοποίηση" μάς επιτρέπει να εντοπίσουμε ανθρώπους που διατρέχουν τον κίνδυνο να φέρουν αυτή τη συμπεριφορά και ενδεχομένως να σχεδιάσουμε και κάποιες παρεμβάσεις για αυτούς. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η τάση αυτή μπορεί να είναι προάγγελος της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας», αναφέρει ο Thomas Costello, Ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Emory.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν τα χαρακτηριστικά υποκείμενης ψυχοπάθειας, τα οποία σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθετικότητα, παρενόχληση και βία, θα μπορούσαν να παράσχουν ένα πλαίσιο κατανόησης και στατιστικής πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης μέσα στον γενικό πληθυσμό.

Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, μια έρευνα αυτο-αναφοράς η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές όσον αφορά στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση και μετρήσεις στοιχείων της προσωπικότητας που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κακία και η ανταγωνιστικότητα απέναντι στους άλλους ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης, τους οποίους ακολουθούσε η έλλειψη αναστολών. Παράγοντες με μικρότερο βαθμό επίδρασης ήταν επίσης η ψυχρότητα και η τόλμη.

Στη μελέτη συμμετείχαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, με τους πρώτους να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα σεξουαλικής αντικειμενοποίησης. Τα στοιχεία ψυχοπάθειας, τέλος, αναδείχθηκαν σε ακόμα καλύτερους παράγοντες πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης στην περίπτωση των γυναικών.

«Τα λεγόμενα "σκοτεινά στοιχεία" της προσωπικότητας υπάρχουν σε μόνιμη βάση. Αρκετοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά ως ένα βαθμό, ενώ άλλοι όχι», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Emory, Δρ. Scott Lilienfeld.

Σχετικά Άρθρα