ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φόβοι στον ΟΗΕ για ελλείψεις σε προφυλακτικά

09 Απριλίου 2020, 18:00

images

Παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών εξαιτίας του «λουκέτου» πολλών εργοστασίων παραγωγής και δικτύων διανομής τους προβλέπουν από τον ΟΗΕ λόγω της πανδημίας του covid-19. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ίδιο επικίνδυνο με τους άγνωστους ιούς, αφού οδηγεί στην εξάπλωση του aids και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. 

Όπως σημειώνουν από τον ΟΗΕ, στη Μαλαισία, μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή προφυλακτικών στον κόσμο, οι πολίτες έχουν τεθεί υπό αυστηρή καραντίνα από τις 18 Μαρτίου. Η μεγάλη εταιρεία στην Μαλαισία, η οποία κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά που κυκλοφορούν στον κόσμο, επλήγη σφόδρα από τους περιορισμούς αυτούς που έχουν επιβληθεί και αναμένει μείωση κατά 200 εκατομμύρια προφυλακτικά της παραγωγής που έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγή (UNFPA) σήμανε χθες συναγερμό και προειδοποίησε ότι μπορεί να εξασφαλίσει μόνον το 50% ως 60% των συνηθισμένων παραδόσεων προφυλακτικών λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με την πανδημία.

«Το κλείσιμο των συνόρων και τα άλλα περιοριστικά μέτρα προκαλούν προβλήματα στη μεταφορά και την παραγωγή σε πολλές χώρες και περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (FNUAP), το οποίο χρειάστηκε να βρει εκτάκτως νέους παρόχους.

Η υπηρεσία αυτή, η οποία συνεργάζεται με τα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού, υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η δυνατότητα παράδοσης των προφυλακτικών στις πιο φτωχές και ευάλωτες κοινότητες, σε αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο αν εξαντληθούν τα αποθέματα.

«Μια έλλειψη προφυλακτικών ή οποιουδήποτε μέσου αντισύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των εφήβων κοριτσιών, των γυναικών και των συντρόφων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκφράζει επίσης φόβους για αύξηση των επικίνδυνων αμβλώσεων και μια έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως του AIDS.

Στην Κίνα τουλάχιστον οι εταιρίες παραγωγής προφυλακτικών μπαίνουν σιγά- σιγά σε κανονική παραγωγή. H HBM Protections, η οποία κατασκευάζει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο προφυλακτικά ετησίως, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της επανήλθε στα φυσιολογικά της επίπεδα και ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις κατασκευαστικές της δυνατότητες ως το τέλος του έτους. Και ο όμιλος Shanghai Mingbang Rubber Products, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στην κινεζική αγορά, δήλωσε έτοιμος να αυξήσει τις παραδόσεις προφυλακτικών στο εξωτερικό, αν υπάρξει έλλειψη.

.

Σχετικά Άρθρα