ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευλογιά των πιθήκων: Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ελλοχεύει

05 September 2022, 18:00

images

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ, έχει μειωθεί κατά 40% από τις αρχές Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων αναφερόμενων κρουσμάτων μειώθηκε από 465 στις 10 Αυγούστου, σε 281 στις 31 Αυγούστου. Ωστόσο, αν και η πτώση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενη, οι εθνικοί αριθμοί είναι "μόνο μία πλευρά" του τι πραγματικά συμβαίνει με την επιδημία, δήλωσε ο Δρ. Bruce Y. Lee, καθηγητής Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης.  «Αυτό που πραγματικά θέλουμε να μάθουμε είναι η γεωγραφική εξάπλωση του ιού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης, λένε οι ειδικοί, μπορεί να αποδοθεί σε συνειδητές αλλαγές στη συμπεριφορά μεταξύ των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Δρ Jay Varma, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πανδημίας στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, ανέφερε έρευνα από το CDC που εντόπισε μείωση κατά 50% στις επικίνδυνες συμπεριφορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, τα κρούσματα μειώθηκαν σταθερά όλο τον Αύγουστο.

Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες «παίρνουν την υγεία τους στα σοβαρά», είπε ο Varma. «Αυτό γεννιέται από την εμπειρία με την επιδημία του HIV και τον έντονο ακτιβισμό». Ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες, του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης, σε άλλα μέρη συνεχίζεται η αύξηση, συμπλήρωσε ωστόσο η Δρ Kristin Englund, ειδική σε μολυσματικές ασθένειες στην κλινική του Cleveland.

«Για όσους από εμάς βρισκόμαστε σε μικρότερες γειτονιές της πόλης», είπε, «στην πραγματικότητα εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών που παρουσιάζουν ευλογιά των πιθήκων».

Η Englund, σημείωσε ότι οι μεγάλες πόλεις είχαν πολύ επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ εκείνη και οι συνάδελφοί της έπρεπε να περιορίσουν τις δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είτε για μόλυνση, είτε για τα πιο σοβαρά συμπτώματα. "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εμβόλια", τόνισε.

Ο John Bel Edwards, κυβερνήτης της Λουιζιάνα, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει στείλει ομάδες δημόσιας υγείας στη Νέα Ορλεάνη για να βοηθήσουν στη δημιουργία κέντρων δοκιμών και εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ορισμένοι υγειονομικοί ανησυχούν ότι ο ιός θα εγκατασταθεί σε ευάλωτες περιοχές, όπως οι έγχρωμες κοινότητες.

Είναι αυτοί οι ευάλωτοι πληθυσμοί, δήλωσε καταληκτικά ο Varma, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να οδηγούν την επιδημία. «Θα ήθελα πολύ να δω μια συνεχή παρατεταμένη μείωση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί».


Σχετικά Άρθρα