ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχουν ο έρωτας και το σεξ όρια;

25 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

"Παντού υπάρχουν όρια" θα σάς απαντήσει κάθε ψυχολόγος και κοινωνιολόγος. Ακόμα και στο συναίσθημα που θεωρούμε ανεξέλεγκτο, αδάμαστο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν ότι στον ώριμο και "ψυχαναλυμένο" άνθρωπο, έχει όρια.

Είναι άλλο να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας κι άλλο να τα αναγνωρίζουμε. Είναι άλλο να θέλουμε πολύ έναν άνθρωπο και να απολαμβάνουμε τον έρωτα μαζί του, κι άλλο να του παραχωρούμε το δικαίωμα να λαμβάνει εκείνος τις αποφάσεις αντί για εμάς, να του επιτρέπουμε να μάς μειώνει, να μάς κακοποιεί ψυχολογικά, λεκτικά ή σωματικά. Η οριοθέτηση είναι βασική αρχή ψυχικής υγείας και ευτυχίας. Όρια πρέπει να βάζουμε στις σχέσεις με τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Όλες οι σχέσεις, οι πράξεις και τα συναισθήματα, πρέπει να έχουν ένα όριο το οποίο απαγορεύεται οι άλλοι να περάσουν...

Για να το βρούμε όμως αυτό το όριο και να το θέσουμε ώστε όλοι να το "βλέπουν" ευκρινώς, πρέπει να έχουμε κατακτήσει την ωριμότητα. Να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, να τον έχουμε αποδεχτεί και να ορίζουμε τη ζωή μας. 

Η σεξουαλική ζωή δεν μπορεί να εξαιρείται από τα παραπάνω. Από την επιλογή συντρόφου, ως το είδος της σχέσης, το είδος, τη διάρκεια και τη συχνότητα του σεξ, όλα οφείλουμε στον εαυτό μας να είναι στον πλήρη έλεγχό μας. Η καλή ερωτική ζωή και το υγιές σεξ με αμοιβαία ικανοποίηση, διέπεται σε όλες τις φάσεις του από το σεβασμό. Κι αυτό πρέπει να είναι το απόλυτο όριο για όλα!

Σχετικά Άρθρα