ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχασε τη μνήμη του ένας άνδρας μετά το σεξ

30 Μαΐου 2022, 18:00

images

Το γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση για έναν ηλικιωμένο άνδρα που παρουσίασε αμνησία μετά τη σεξουαλική πράξη...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο 65χρονος από την Ιρλανδία έχασε για κάποιες ώρες τη μνήμη του "10 λεπτά μετά τη σεξουαλική επαφή". Ο άνδρας παρατήρησε την ημερομηνία στο τηλέφωνό του και «ανησύχησε ότι είχε ξεχάσει την επέτειο του γάμου του την προηγούμενη μέρα»... Η Mayo Clinic ορίζει το TGA ως ένα «ξαφνικό, προσωρινό επεισόδιο απώλειας μνήμης που δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια πιο κοινή νευρολογική πάθηση, όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο». Αφορά δε συχνότερα άνδρες 50-70 ετών.

Το περιστατικό αναλύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Irish Medical Journal, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους βραχυπρόθεσμη αμνησία, επίσημα γνωστή ως Transient Global Amnesia (TGA).

Ο εν λόγω Ιρλανδός είχε βιώσει TGA ξανά το 2015, πάλι λίγο μετά από σεξουαλική επαφή. Αργότερα, όπως και αυτή τη φορά, ανέκτησε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα έπασχε από ένα άλλο επεισόδιο TGA, ο άνδρας πήγε στα επείγοντα νοσοκομείου, όπου η νευρολογική εξέταση δεν έδειξε μόνιμη βλάβη και η μνήμη του επανήλθε πλήρως μετά από μερικές ώρες.


Οι συντάκτες του άρθρου στο Irish Medical Journal, που εργάζονται στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Limerick, εξήγησαν ότι έως και το 10% των ατόμων που πάσχουν από TGA θα υποστούν και ένα επόμενο επεισόδιο... «Η εμφάνιση του TGA έχει συνδεθεί με διάφορες δραστηριότητες, όπως σωματική δραστηριότητα, βύθιση σε κρύο ή ζεστό νερό, συναισθηματικό στρες, πόνο… και σεξουαλική επαφή» εξηγούν.

Σχετικά Άρθρα