ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαιρετικά επίπονο το σεξ σε γυναίκες με ενδομητρίωση

22 Οκτωβρίου 2019, 02:20

images

«Το σεξ με πονάει πολύ και το κάνω σπάνια, καθώς μετά έχω αφόρητους πόνους». Αυτό ανέφερε η 24χρονη Βρετανίδα Χόλυ, μία από τις 1,5 εκατομμύρια Βρετανίδων που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ιστός που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο (η εσωτερική στιβάδα της μήτρας), αρχίζεινα αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας, δηλαδή στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, πίσω από την μήτρα και στο περιτόναιο, ακόμα και στη κύστη ή τον πρωκτό.

Σε πολλές από τις γυναίκες με ενδομητρίωση προκαλείται και πρόβλημα γονιμότητας, ενώ και οι ημέρες της εμμήνου ρύσεως και η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνα.

Η μαρτυρία της Χόλυ που υποφέρει χρόνια από την ασθένεια, είναι χαρακτηριστική:

«Δεν είναι μόνο που δυσκολεύομαι να κάνω παιδιά αλλά επηρεάζει άμεσα και την σεξουαλική μου ζωή». Κι ενώ η ίδια το βιώνει με αυτόν τον τρόπο, οι θεράποντες ιατροί της αναφέρουν ότι πάσχει πια από ψυχικό νόσημα που προκλήθηκε από τους αφόρητους πόνους και την πολύχρονη ταλαιπωρία.

Όπως φαίνεται, όλη η ζωή της 24χρονης έχει καταστραφεί καθώς έχουν μείνει πίσω όχι μόνο οι σπουδές της αλλά και η καριέρα και η κοινωνική της ζωή.

Η ίδια μίλησε για το πρόβλημά της στο BBCκαι φωτογραφήθηκε στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένη από τις θεραπείες και τον πόνο, λαμβάνοντας μέρος στην πολυπληθέστερη έρευνα που έχει γίνει στη Μεγάλη Βρετανία για την ασθένεια και στην οποία έλαβαν μέρος 13.500 άτομα.

Η διάγνωσή της έγινε τελεσίδικα πέρσι ενώ είχε συμπτώματα τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Όταν είσαι νέα γυναίκα και σου αφαιρείται η δυνατότητα να κάνεις σεξ, παθαίνεις ψυχολογικά προβλήματα. Είναι φυσικό.», επισημαίνει.

Η Χόλυ έχει σύντροφο και μάλιστα έχουν αποκτήσει μαζί μια κόρη που πιθανώς να είναι και το μοναδικό παιδί που θα καταφέρει να αποκτήσει. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν την γλύτωσαν από τα προβλήματά της –όπως υπάρχει δοξασία- αλλά της χάρισαν το μοναδικό πιθανώς παιδί που θα μπορέσει να έχει καθώς κάποιοι της μιλούν ήδη για υστερεκτομή.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Άρθρα