ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπιστήμονες δημιούργησαν μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου, χωρίς σπέρμα, ωάριο και μήτρα

08 September 2023, 18:00

images

Μία οντότητα που μοιάζει πολύ με ανθρώπινο έμβρυο, δημιούργησε ομάδα του Ινστιτούτου Weizmann χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα, ωάρια ή μήτρα. Μάλιστα, η ομάδα του Ινστιτούτου εξηγεί ότι το "μοντέλο εμβρύου", που κατασκευάστηκε με βλαστοκύτταρα, μοιάζει με πραγματικό έμβρυο 14 ημερών.

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, περιγράφεται από την ισραηλινή ομάδα ως το πρώτο «πλήρες» μοντέλο εμβρύου για τη μίμηση όλων των βασικών λειτουργιών που εμφανίζονται σε ένα έμβρυο 2 εβδομάδων.

Αντί για σπέρμα και ωάριο, το αρχικό υλικό ήταν βλαστοκύτταρα που επαναπρογραμματίστηκαν για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να γίνουν οποιοσδήποτε τύπος ιστού στο σώμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες για να ωθήσουν αυτά τα βλαστοκύτταρα να γίνουν 4 τύποι κυττάρων που βρέθηκαν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπινου εμβρύου:

⦁ επιβλαστικά κύτταρα, τα οποία γίνονται το κατάλληλο έμβρυο,

⦁ κύτταρα τροφοβλάστης, τα οποία γίνονται ο πλακούντας,

⦁ υποβλαστικά κύτταρα, τα οποία γίνονται ο αμνιακός ασκός,

⦁κύτταρα εξωεμβρυϊκού μεσοδέρματος.

Συνολικά 120 από αυτά τα κύτταρα, αναμίχθηκαν σε ακριβή αναλογία - και στη συνέχεια, οι επιστήμονες άρχισαν να τα παρακολουθούν. Περίπου το 1% του μείγματος ξεκίνησε το ταξίδι της αυθόρμητης συναρμολόγησης σε μια δομή που μοιάζει, αλλά δεν είναι πανομοιότυπη με, αυτή του ανθρώπινου εμβρύου.

Τα μοντέλα εμβρύων αναπτύχθηκαν μέχρι να γίνουν συγκρίσιμα με ένα έμβρυο 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Σε πολλές χώρες, αυτό είναι το νομικό όριο για την έρευνα σε έμβρυα. Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι τα μοντέλα εμβρύων μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να εξηγήσουν πώς αναδύονται διαφορετικοί τύποι κυττάρων, να παρακολουθήσουν τα πρώτα βήματα στην κατασκευή των οργάνων του σώματος ή να κατανοήσουν κληρονομικές ή γενετικές ασθένειες.

Ήδη, αυτή η μελέτη δείχνει ότι άλλα μέρη του εμβρύου, δεν θα σχηματιστούν εκτός εάν τα πρώιμα κύτταρα του πλακούντα μπορούν να το περιβάλλουν. Γίνεται ακόμη λόγος για τη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), βοηθώντας στην κατανόηση γιατί μπορεί να αποτύχει η διαδικασία.

Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα ήταν ανήθικο, παράνομο και στην πραγματικότητα αδύνατο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα εμβρύου, καθώς ένα τέτοιο έμβρυο δεν θα μπορούσε να εμφυτευθεί με επιτυχία στην επένδυση της μήτρας.

Σχετικά Άρθρα