ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιπλοκές από τα χλαμύδια στις γυναίκες που δεν κάνουν θεραπεία

25 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Τα χλαμύδια είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εάν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν, μπορούν να οδηγήσουν σε  περαιτέρω λοίμωξη, στειρότητα, επιπλοκές εγκυμοσύνης, χρόνιο πόνο, και πολλά άλλα.

Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές μπορεί να είναι διαφορετικές για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Στις γυναίκες τα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Κοιλιακό άλγος,

-πυελικό άλγος,

-κολπικές εκκρίσεις.

Μάλιστα, στις γυναίκες, τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραχηλίτιδα, δηλαδή λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας. Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας, μπορεί να περιλαμβάνουν εκκρίσεις και αιμορραγία, συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή ή οποιονδήποτε ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας.

Μερικές από τις επιπλοκές των χλαμυδίων στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID). Η PID περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων. Μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που δεν λαμβάνουν θεραπεία για χλαμύδια.

Ορισμένες περιπτώσεις PID μπορούν να οδηγήσουν σε περιηπατίτιδα, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο Fitz-Hugh-Curtis. Αυτό προκαλεί φλεγμονή της ηπατικής κάψας και του περιτοναίου, προκαλώντας πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς.

Επίσης, η PID μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό ουλώδους ιστού μέσα και γύρω από τις σάλπιγγες και να οδηγήσει σε απόφραξη των σαλπίγγων. Μπορεί επίσης, να προκαλέσει έκτοπη κύηση, στειρότητα και μακροχρόνιο πυελικό πόνο.

Τα συμπτώματα της PID περιλαμβάνουν:

-Πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα,

-πυρετό,

-ασυνήθιστη κολπική έκκριση με κακή οσμή,

-πόνο ή αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή,

-τσούξιμο κατά την ούρηση,

-αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Καθώς τα χλαμύδια σπάνια προκαλούν συμπτώματα από μόνα τους, ένας γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Τα χλαμύδια που δεν αντιμετωπίζονται, μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν μεταδοθούν στο μωρό, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα ή πνευμονία. Επιπλέον, το μωρό μπορεί να γεννηθεί νωρίτερα (πρόωρος τοκετός).

Σύμφωνα με το CDC, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν τις έγκυες για χλαμύδια κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη. Εάν εντοπιστούν χλαμύδια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφαλή αντιβιοτικά. Εάν θεραπευτούν νωρίς, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές εγκυμοσύνης. Οι γιατροί συστήνουν μια δοκιμή θεραπείας 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τέλος, τα μη θεραπευόμενα χλαμύδια, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε PID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας συμπτώματα και πόνο.


Σχετικά Άρθρα