ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει τελικά ή όχι το σεξ τις αθλητικές επιδόσεις;

07 Μαΐου 2024, 18:00

images

Kυκλοφόρησαν πρόσφατα φήμες που υποστηρίζουν ότι ο θρύλος του γκολφ, Tiger Woods, απέχει από το σεξ προκειμένου να παραμείνει συγκεντρωμένος ενόψει του Master's Tournament στην Augusta της Georgia. Σίγουρα δεν είναι ο πρώτος αθλητής που λαμβάνει αυτού του είδους την απόφαση πριν τον αγώνα. Η συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της κακής απόδοσης χρονολογείται από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Φημολογείται ότι ο θρυλικός πυγμάχος Muhammad Ali, θα σταματούσε τη σεξουαλική δραστηριότητα για έως και 6 εβδομάδες πριν από έναν αγώνα.

Τα τελευταία 2 χρόνια, έχει κερδίσει έδαφος το κίνημα "NoFap", οι υποστηρικτές του οποίου ασπάζονται τα οφέλη της αποχής που ενισχύουν την τεστοστερόνη και αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η αποχή από το σεξ, τον αυνανισμό ή τον οργασμό πριν από τον αγώνα, παρέχει οποιοδήποτε είδος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος», σημειώνει ο Justin Lehmiller, PhD, ερευνητής στο The Kinsey Institute.

Γενικώς, δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι το σεξ το προηγούμενο βράδυ ή εβδομάδες πριν, προκαλεί μειωμένη απόδοση. Δεν πρόκειται να εξαντλήσει την ενέργεια, να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης ή να χρειαστεί μία περίοδος «αποθεραπείας», όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι.

Ακόμη και στον τομέα της ψυχολογίας, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα οδηγεί σε μειωμένη εστίαση ή μειωμένη επιθετικότητα όσον αφορά τις αθλητικές επιδόσεις. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές μελέτες που έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με καλύτερη μνήμη και συνολική γνωστική λειτουργία που δεν σχετίζεται με την αθλητική απόδοση.

Ωστόσο, εάν ένας αθλητής πιστεύει ακράδαντα ότι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα θα τον κρατήσει συγκεντρωμένο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μπορεί όντως να καταλήξει να παραμένει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησης και, επομένως, να προπονείται σκληρότερα – ενισχύοντας την απόδοσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σχετικά Άρθρα