ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει ο κορωνοϊός την ποιότητα του σπέρματος;

05 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Επιστήμονες στη Νορβηγία έχουν λάβει πολλά δείγματα σπέρματος από ασθενείς με COVID-19 για να εξετάσουν την πιθανότητα μόνιμων βλαβών που προκαλεί ο κορωνοϊός στο γενετικό υλικό των ανδρών.

Ήδη 50 ασθενείς ηλικίας 30 ως 40 ετών έχουν δώσει δείγμα σπέρματος, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι ελαφρώς νεότεροι. Μετά από 12 μήνες θα γίνει εκ νέου συλλογή σπέρματος από τα ίδια άτομα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλαγές.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από λοιμώξεις όλων των ειδών. Θέλουμε να μελετήσουμε πώς επηρεάζεται από την Covid-19 και επίσης κατά πόσο η λοίμωξη αυτή έχει επιπτώσεις για τα ανοσοποιητικά συστήματα των μελλοντικών γενεών. Γι’ αυτό αποφασίσαμε, πέρα από το αίμα των ασθενών, να εξετάσουμε και το σπέρμα τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σεσίλια Σβάνες, καθηγήτρια του Κέντρου Διεθνούς Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν.

Στην πρώτη μελέτη του είδους της σε ανθρώπους, η Σβάνες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ρεμπέκα Κοξ του Κέντρου Γρίπης του ίδιου πανεπιστημίου, θέλουν να εξακριβώσουν αν η COVID-19 μαθαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα με καλό ή κακό τρόπο. «Προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μελλοντικής γενεάς τόσο με αρνητικό όσο και με θετικό τρόπο», ανέφερε η Δρ Σβάνες.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να περιμένουν, εωσότου οι ασθενείς με κορωνοϊό αποκτήσουν παιδιά, έτσι ώστε να μελετήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ίδιων των απογόνων, γι’ αυτό θα μελετήσουν το σπέρμα των ασθενών και θα το συγκρίνουν με εκείνο ανθρώπων χωρίς Covid-19.


Σχετικά Άρθρα