ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντοπίστηκε νέος γενετικός στόχος για την ανδρική αντισύλληψη

21 Απριλίου 2023, 18:00

images

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου σε πολλά είδη θηλαστικών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό, αναστρέψιμο και μη ορμονικό αντισυλληπτικό για άνδρες και αρσενικά εν γένει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (WSU)σεντόπισαν μία έκφραση του γονιδίου Arrdc5 στον ιστό των όρχεων ποντικών, χοίρων, βοοειδών και ανθρώπων. Όταν απέκλεισαν το γονίδιο στα ποντίκια, δημιούργησε στειρότητα μόνο στα αρσενικά, επηρεάζοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κίνηση και το σχήμα τους. Οι ερευνητές αναλύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Communications.

Ενώ έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι μοριακοί στόχοι για πιθανή ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών, το γονίδιο Arrdc5 είναι ειδικό για τους ανδρικούς όρχεις και βρίσκεται σε πολλά είδη. Είναι σημαντικό ότι η έλλειψη του γονιδίου προκαλεί επίσης σημαντική υπογονιμότητα δημιουργώντας μια κατάσταση που ονομάζεται ολιγοασθενοτερατοσπερμία ή OAT. Αυτή η πάθηση, η πιο κοινή διάγνωση για την ανθρώπινη ανδρική υπογονιμότητα, δείχνει μείωση της ποσότητας του σπέρματος που παράγεται, επιβράδυνση της κινητικότητας και παραμορφωμένο σχήμα, έτσι ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Στη μελέτη, τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν αυτό το γονίδιο παρήγαγαν 28% λιγότερο σπέρμα που κινούνταν 2,8 φορές πιο αργά από ό,τι στα κανονικά ποντίκια - και περίπου το 98% του σπέρματός τους είχε μη φυσιολογικό σχήμα.

Η μελέτη δείχνει ότι η πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από αυτό το γονίδιο απαιτείται για την κανονική παραγωγή σπέρματος. Η ομάδα του Oatley θα εργαστεί στη συνέχεια για το σχεδιασμό ενός φαρμάκου που θα αναστέλλει την παραγωγή ή τη λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης.

Η διακοπή αυτής της πρωτεΐνης δεν θα απαιτούσε καμία ορμονική παρέμβαση, ένα βασικό εμπόδιο στην ανδρική αντισύλληψη, καθώς η τεστοστερόνη παίζει άλλους ρόλους πέρα από την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης οστικής μάζας και μυϊκής δύναμης καθώς και παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σχεδιασμός ενός φαρμάκου για τη στόχευση αυτής της πρωτεΐνης θα την καθιστούσε επίσης εύκολα αναστρέψιμη ως αντισυλληπτικό.

Ο Jon Oatley, ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής στο School of Molecular Biosciences του WSU, και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Mariana Giassetti κατέθεσαν ένα προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού που βασίζεται σε αυτό το γονίδιο και την πρωτεΐνη που κωδικοποιεί.

«Η ανάπτυξη ενός τρόπου για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού και τη διακοπή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι πραγματικά σημαντική για το μέλλον της ανθρώπινης φυλής», δήλωσε ο Oatley. "Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα για αντισύλληψη από την πλευρά των ανδρών, εκτός από χειρουργική επέμβαση και μόνο ένα μικρό ποσοστό ανδρών επιλέγει βαζεκτομή. Εάν μπορέσουμε να εξελίξουμε αυτήν την ανακάλυψη σε λύση αντισύλληψης, θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες".


Σχετικά Άρθρα