ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενίσχυση του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό

27 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Οι γυναίκες που έχουν πρόσφατα αποκτήσει παιδί, μπορούν να επανακτήσουν την ισορροπία στη σεξουαλική τους ζωή με ειδικές ασκήσεις. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών TSS Shripad Hegde Kadave, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sexual Medicine, ο οργασμός θα έπρεπε να συνταγογραφείται ως μέθοδος ενδυνάμωσης των μυών μετά τον τοκετό. 

Η λειτουργία του πυελικού εδάφους ενδέχεται να υποστεί βλάβη μετά από μια εγκυμοσύνη ή έναν τοκετό. Οι γυναίκες με αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να υποφέρουν από ακράτεια ούρων, πρόπτωση πυελικών οργάνων και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι οι ασκήσεις Kegel, μια σειρά από κινήσεις που συστέλλουν και χαλαρώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους.

Η ομάδα των ερευνητών χώρισε τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα γυναικών κλήθηκε να κάνει σεξ ή να αυτοϊκανοποιείται, φτάνοντας σε οργασμό, παράλληλα με τις ασκήσεις Kegel. Στην άλλη ομάδα ζητήθηκε να κάνει αποκλειστικά ασκήσεις Kegels για να ενισχύσει το πυελικό έδαφος. Κάθε μήνα, οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε μέτρηση της δύναμης του πυελικού εδάφους.

Όπως αποδείχτηκε, οι γυναίκες που είχαν τακτικά οργασμό, ανέπτυξαν ισχυρότερους μύες στο πυελικό έδαφος, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκαν ότι είχαν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ακούσιες συσπάσεις που προκαλεί η σεξουαλική κορύφωση, συμβάλλουν στην επούλωση του πυελικού εδάφους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι εκούσιες συσπάσεις από τις ασκήσεις Kegel.

«Ισχυριζόμαστε ότι οι σεξουαλικά προκαλούμενοι οργασμοί, εάν ξεκινήσουν νωρίς στην περίοδο μετά τον τοκετό, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ωφέλιμοι για την ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών», σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Gajanana Bhat.

Η μελέτη παρακολούθησε περιορισμένο αριθμό συμμετεχουσών, γι’ αυτό και οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω έρευνα για το θέμα. 

Σχετικά Άρθρα