ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ποτήρι κρασί φέρνει πιο κοντά τα ζευγάρια

10 Απριλίου 2024, 18:00

images

Εάν η σχέση σας αντιμετωπίζει προβλήματα, το να πίνετε μαζί με το/τη σύντροφό σας, θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκειά της, να τη βελτιώσει, ακόμη και να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Gerontologist, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που πίνουν μαζί και έχουν παρόμοιες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και να έχουν μια πιο υγιή σχέση.

Η Kira Birditt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι τα ζευγάρια που έχουν παρόμοια πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ – αυτούς που η βιβλιογραφία αναφέρει ως «συντρόφους κατανάλωσης αλκοόλ» - έχουν λιγότερες συζυγικές συγκρούσεις και σχέσεις που διαρκούν περισσότερο. Ωστόσο, είπε ότι οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί το ποτό με έναν σύζυγο «σχετίζεται με καλύτερη επιβίωση».

Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε 4.566 παντρεμένα, ετερόφυλα ζευγάρια που ήταν άνω των 50 ετών. Η Birditt έπαιρνε συνεντεύξεις από τα ζευγάρια κάθε 2 χρόνια. Οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν για το είδος ή την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν, αλλά σχετικά με το εάν είχαν πιει μαζί με το/τη σύντροφό τους κάποια στιγμή τους τελευταίους 3 μήνες.

"Ανακαλύψαμε ότι τα ζευγάρια στα οποία και οι 2 δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ τους τελευταίους 3 μήνες, έζησαν περισσότερο από τα άλλα ζευγάρια που είτε έλεγαν ότι δεν έπιναν, είτε είχαν ασυνήθιστα μοτίβα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τα οποία ο ένας έπινε και ο άλλος όχι», είπε η Birditt.

Η ερευνήτρια προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης της, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ: Μερικές φορές αυτό που είναι χρήσιμο για τις σχέσεις, δεν είναι απαραίτητα καλό για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα ζευγάρια, το ένα μέρος επηρεάζει τη σωματική και ψυχική ευεξία του άλλου –χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί το πώς συμβαίνει αυτό.

«Δεν ξέρουμε γιατί το να πίνουν και οι 2 σύντροφοι συνδέεται με καλύτερη επιβίωση… Υπάρχουν επίσης λίγες πληροφορίες σχετικά με τις καθημερινές διαπροσωπικές διαδικασίες που αντιπροσωπεύουν αυτές τις σχέσεις. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ σε ζευγάρια για την καθημερινή ποιότητα του γάμου και τα καθημερινά αποτελέσματα σωματικής υγείας», προσέθεσε η ερευνήτρια.

Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της Birditt, αποτελεί ενός είδους μετα-ανάλυση σε έρευνα που διεξήγαγε το 2016, για την οποία παρακολούθησε 3.000 ζευγάρια, που ήταν παντρεμένα για 33 χρόνια. Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που έπιναν μαζί, ήταν πιο ευτυχισμένα από τα ζευγάρια στα οποία έπινε μόνο ο ένας/η μία σύντροφος.

Σχετικά Άρθρα