ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ποτηράκι ίσως βοηθάει αλλά το παραπάνω αλκοόλ είναι εχθρός της ερωτικής επιθυμίας

28 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Ένα ποτό ίσως να ενισχύει σε κάποιους την ερωτική επιθυμία και την απόδοση, αλλά αυτό ούτε ισχύει για όλους, ούτε αφορά αυτούς που πίνουν πολλά...ποτηράκια.

Η κατανάλωση αλκοόλ και ειδικά κρασιού, προκαλεί χαλάρωση του νευρικού συστήματος, στην πορεία όμως και όσο η πρόσληψή του αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει διέγερση... Έτσι, το κρασί μπορεί να είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές για τα αγγεία, και σε μικρές δόσεις να επιδρά στο νευρικό σύστημα και να μειώνει τα επίπεδα των κατεχολαμινών, δηλαδή των ορμονών που προκαλούν τη σύσπαση των αγγείων. Κατά συνέπεια η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει ως αποτέλεσμα να «χαλαρώνουν» τα στεφανιαία αγγεία. Επιπλέον μειώνει την καρδιακή συχνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει με πιο αργό ρυθμό. Έτσι, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ ευνοεί την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αίματος και την ξεκούραστη λειτουργία της καρδιάς.

Από τα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρασί έχει μια επιπρόσθετη ευεργετική δράση, εκτός της επίδρασης της αλκοόλης: περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση της ελαστικότητας του ενδοθηλίου, του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων. 

Αλλά όλα αυτά αναιρούνται με την αυξημένη ποσότητα αλκοόλ που επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλώντας ταχυκαρδία που κουράζει και επιβαρύνει την καρδιά.

Εξάλλου, σε χαμηλές δόσεις το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει θετικά την ερωτική επιθυμία  επειδή σχετίζεται με την άρση των αναστολών, μπορεί να χαλαρώσει και να  διεγείρει την ερωτική επιθυμία. Από την άλλη πλευρά όμως καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και άρα η κατάχρηση του μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία τους άνδρες και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία τις γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα