ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμμηνόπαυση και ατροφία κόλπου: Μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται

02 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Από την κλιμακτήριο κιόλας (τη φάση πριν από την εμμηνόπαυση), η γυναίκα αρχίζει να βιώνει αλλαγές στο σώμα και τη σεξουαλική της διάθεση. Όταν έρθει ωστόσο η εμμηνόπαυση και καθώς περνούν οι μήνες, παρουσιάζεται σταδιακά ατροφία στο βλεννογόνο (εσωτερική επιφάνεια) του κόλπου, με αποτέλεσμα η σεξουαλική πράξη να είναι από δυσάρεστη ως επώδυνη... Λύσεις ωστόσο υπάρχουν και είναι απλές!

Πρώτα από όλα η γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο με test ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικών υγρών αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός. Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν μεταξύ άλλων και σε ποια κατάσταση βρίσκεται το μικροβίωμα στον κόλπο. Αν δηλαδή συνεχίζει να υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ των διαφόρων μικροοργανισμών που διατηρούν την καλή υγεία του κόλπου. Θα δείξουν όμως κι αν υπάρχει άρχουσα ή εδραιωμένη ατροφία λόγω της μείωσης των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας.

Ο γυναικολόγος μπορεί τότε, ανάλογα με την κρίση του και τη βούληση της γυναίκας, να συστήσει ενδοκολπικά υπόθετα ή προϊόντα σε μορφή τζελ τα οποία χρησιμοποιούνται προληπτικά και θεραπευτικά 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι είτε φυτικά με κολλαγόνο, είτε να περιέχουν ορμόνες. Συνηθέστερα ξεκινούν τη θεραπεία με τα πρώτα και εφόσον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δίνουν τα ορμονικά.

Επίσης υπάρχουν λιπαντικά προϊόντα με φυτικά έλαια που η χρήση τους λίγο πριν από τη σεξουαλική επαφή κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία και σταματάει τον πόνο που νιώθει η γυναίκα λόγω ξηρότητας και λέπτυνσης των τοιχωμάτων του κόλπου.

Οι γυναικολόγοι πάντως συστήνουν στις κυρίες που έχουν σύντροφο να μην αρνούνται και να μην αμελούν τη σεξουαλική επαφή για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια είναι αυτό εφικτό και από τον άνδρα, διότι διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση ο κόλπος και η γυναίκα είναι πιο υγιής και ψυχολογικά ακμαία. 

Σχετικά Άρθρα