ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έλεγχος του σεξουαλικού ιστορικού ατόμων που ζητούν ιατρική βοήθεια

11 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Τα ποσοστά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), αυξάνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σεξουαλικού ιστορικού (SHS), είναι μια τεκμηριωμένη ιατρική κατευθυντήρια γραμμή για τον εντοπισμό του κινδύνου για ΣΜΝ (συμπεριλαμβανομένου του HIV) και εν γένει για τον έλεγχο της σεξουαλικής υγείας. Ερευνητές διεξήγαγαν μάλιστα μελέτη, προκειμένου να διερευνήσουν χαρακτηριστικά σε επίπεδο ασθενών και ιατρών που σχετίζονται με τον έλεγχο σεξουαλικού ιστορικού (SHS).

Στη μελέτη συμμετείχαν 53.246 ασθενείς και 56 κλινικούς γιατρούς. Λιγότεροι από τους μισούς (42,41%) των ασθενών είχαν οποιαδήποτε τεκμηρίωση SHS. Οι ομοφυλόφιλοι ασθενείς, οι ασθενείς που ήταν cisgender γυναίκες και οι ασθενείς των οποίων οι γιατροί ήταν cisgender γυναίκες, είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να τεκμηριωθεί οποιοσδήποτε έλεγχος του σεξουαλικού τους ιστορικού στα ιατρικά τους διαγράμματα.

Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι ασθενείς των οποίων οι γιατροί έχουν περισσότερους ασθενείς προς παρακολούθηση και οι ασθενείς των οποίων η μητρική γλώσσα δεν ήταν τα αγγλικά, είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες τεκμηρίωσης SHS.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν δυσφορία συζητώντας τη σεξουαλική υγεία και τις υποθέσεις για τους ηλικιωμένους ασθενείς, για ασθενείς σε μακροχρόνιες σχέσεις και ασθενείς από άλλους πολιτισμούς. Η ασυμφωνία μεταξύ του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού ασθενών-ιατρού, ήταν επίσης σχετικοί παράγοντες.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων ασθενή-γιατρού, τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία και το SHS. Υποδεικνύει επίσης την ύπαρξη αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνικών και άλλων παραγόντων και της εφαρμογής του ελέγχου σεξουαλικού ιστορικού ως μέρος της συνήθους κλινικής φροντίδας.

Σχετικά Άρθρα