ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είστε εθισμένος στο σεξ ή απλά νιώθετε ενοχές για την σεξουαλικότητά σας;

24 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bowling Green, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Δρ Joshua Grubbs, προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιοι άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα ως απόρροια της χρήσης πορνογραφικού υλικού και ποιοι πάσχουν πραγματικά από εθισμό στο σεξ. 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών και μέση ηλικία τα 44 έτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους σε τρία σκέλη:

- Θρησκευτικότητα: Πόσο σημαντική ήταν η θρησκεία στη ζωή τους, πόσο συχνά προσεύχονταν και πόσο συχνά πήγαιναν στην εκκλησία.

- Χρήση πορνογραφίας: Ποια ήταν η συχνότητα χρήσης πορνογραφικού υλικού, η οποία κυμαινόταν από μία έως δύο φορές τον τελευταίο χρόνο έως «μία ή περισσότερες φορές την ημέρα». Η μέση συχνότητα που αναφέρθηκε ήταν περίπου δύο φορές το μήνα.

-Προσωπική αντίληψη εθισμού στην πορνογραφία: Απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαν σκοπό να εκτιμήσουν την προσωπική τους αντίληψη ως προς την ύπαρξη εθισμού ή όχι.

Οι ερευνητές ακολούθως εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των τριών μεταβλητών, όπως αναφέρει σχετικά το Pshycology Today.

Τα αποτελέσματα

Η ανατροπή ήρθε από την συσχέτιση μεταξύ θρησκευτικότητας και υποκειμενικής αντίληψης εθισμού στην πορνογραφία. Όσο μεγαλύτερη ήταν η σχέση του συμμετέχοντα με τη θρησκεία, τότε πιθανότερο ήταν να πιστεύει πως έχει αποκτήσει εθισμό στην πορνογραφία λόγω ενοχών.

Επίσης οι θρησκευόμενοι κατά μέσο όρο παρακολουθούν λιγότερο πορνό συγκριτικά με τους μη θρησκευόμενους, αλλά οι τελευταίοι δεν εξέλαβαν ως προβληματική τη χρήση πορνό ακόμη και όταν η συχνότητα ήταν μεγάλη.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές συμβουλεύουν ότι όταν οι ειδικοί καλούνται να βοηθήσουν ανθρώπους που εμπίπτουν στην κατηγορία των εθισμένων στην πορνογραφία θα ήταν προτιμότερο απομακρυνθούν από τον κλασσικό ορισμό του «εθισμού της πορνογραφίας» και να τους βοηθήσουν να επιλύσουν τη σύγκρουση μεταξύ των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της σεξουαλικής επιθυμίας τους.


Σχετικά Άρθρα