ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η ευλογιά των πιθήκων σεξουαλικώς μεταδιδόμενη;

23 Μαΐου 2022, 18:00

images

Με την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και πολλά κρούσματα να αναφέρονται μεταξύ σεξουαλικά ενεργών ανδρών, υπάρχουν πολλές εικασίες για το εάν η ασθένεια έχει μεταλλαχθεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη. Στη Βρετανία, όπου έχουν πλέον επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα πρόσφατα κρούσματα στη χώρα ήταν κυρίως μεταξύ ανδρών που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, συνιστώντας τους να είναι προσεκτικοί με περίεργα εξανθήματα ή συμπτώματα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, δήλωσε ότι «καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί».

«Όλες οι πρόσφατες περιπτώσεις εκτός από μία δεν έχουν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική», προσέθεσε.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η μετάδοση θα μπορούσε να ενισχυθεί από το γεγονός ότι «τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που είναι σεξουαλικά δραστήριοι» και πολλοί δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.

Τα περισσότερα αρχικά κρούσματα της νόσου ήταν μεταξύ ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες και αναζήτησαν θεραπεία σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, επεσήμανε ο Kluge. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι διερευνά το γεγονός ότι πολλά κρούσματα που αναφέρθηκαν ήταν άτομα που ταυτίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Η δήλωση του Kluge έγινε καθώς η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και η Ιταλία επιβεβαίωσε ότι πλέον είχε τρία κρούσματα της νόσου. Παράλληλα, τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς στο Βέλγιο συνδέθηκαν την Παρασκευή με ένα φεστιβάλ μεγάλης κλίμακας στην Αμβέρσα, δήλωσαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Darklands.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι ένας 29χρονος έχει μολυνθεί που ζούσε σε περιοχή κοντά στο Παρίσι.

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανέφερε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναφέροντας ότι αναμένει επιβεβαίωση για άλλα 23. Ωστόσο, περιφερειακός αξιωματούχος υγείας είπε ότι οι αρχές είχαν καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή της Μαδρίτης, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με μια φιλική προς τους ομοφυλόφιλους σάουνα στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Το προσωπικό της κλινικής αναγκάζεται ήδη να απομονωθεί, εάν έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο ασθενή. Κλινικές σεξουαλικής υγείας στο Λονδίνο, όπου έχουν διαγνωστεί τα περισσότερα από τα 20 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν απαγορεύσει την είσοδο, ανέφερε το BBC.

Τέλος, το προσωπικό στις κλινικές σεξουαλικής υγείας βρίσκεται ήδη «υπό τεράστια πίεση», σύμφωνα με τη Δρ Claire Dewsnap, ειδικευόμενη στην ουρογεννητική ιατρική και πρόεδρο της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, και η ευλογιά των πιθήκων επιδεινώνει το πρόβλημα.


Σχετικά Άρθρα