ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έφηβοι και τοξικές σχέσεις: Πώς να τις ξεχωρίζουν

02 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Οι σχέσεις αποτελούν βασικό μέρος της καθημερινότητας, ειδικά για τους νέους. Καθώς μεγαλώνουν, και ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας, ορισμένοι μαθητές αρχίζουν να εξερευνούν τις ρομαντικές σχέσεις. Αν και αυτή μπορεί να είναι μια συναρπαστική και χαρούμενη εμπειρία, ελλοχεύουν επίσης κίνδυνοι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου 16 εκατομμύρια γυναίκες και 11 εκατομμύρια άνδρες που αναφέρουν ότι υπέστησαν βία από σύντροφο, λένε ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από τα 18 τους. Αυτά περιλαμβάνουν περιπτώσεις σωματικής βίας, σεξουαλικής βίας και επίμονου φλερτ.

Ενώ τα περισσότερα σχολεία, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάποια μορφή σεξουαλικής αγωγής, μαθήματα ειδικά για υγιείς σχέσεις είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν.

«Το πρόγραμμα σπουδών για υγιείς σχέσεις είναι ακόμα αρκετά σπάνιο, αλλά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος τελευταία», λέει η Samantha Saunders, επαγγελματίας σύμβουλος που ειδικεύεται στις τραυματικές εμπειρίες και τις σχέσεις. Ορισμένες πολιτείες –όπως η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια– κατευθύνουν τώρα τις σχολικές περιφέρειες να συμπεριλάβουν περιεχόμενο για υγιείς σχέσεις και συναίνεση στα προγράμματά τους σεξουαλικής αγωγής.

Είτε ως μέρος ενός μαθήματος σεξουαλικής αγωγής ή υγείας είτε ως μεμονωμένη παρέμβαση, τα προγράμματα σπουδών για υγιείς σχέσεις συνήθως αναφέρονται σε ζητήματα, όπως οι θετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, η συναίνεση, το πώς να διακρίνονται οι υγιείς από τις τοξικές σχέσεις και οι διαθέσιμοι πόροι για όσους βρίσκονται σε μία βίαιη/ μη υγιή σχέση. Ορισμένα προγράμματα, όπως τα εργαστήρια που παρέχει το One Love, περιλαμβάνουν τις σχέσεις LGBTQ και περιλαμβάνουν συζητήσεις και για την ταυτότητα φύλου.

Ακόμα κι αν τα προγράμματα δεν μπορούν να αποτρέψουν περιστατικά βίας, η διδασκαλία των νέων για τα σημάδια των ανθυγιεινών σχέσεων και των διαθέσιμων πόρων τους καθιστά καλύτερα εξοπλισμένους να ανταποκρίνονται όταν χρειάζεται για να βοηθήσουν τους φίλους τους και τους εαυτούς τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η εκπαίδευση γύρω από τις υγιείς σχέσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατάργηση των επιζήμιων κανόνων, λέει η Meghan Shackleton, επικεφαλής προγράμματος στο One Love, έναν εθνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιδιώκει να τερματίσει τις τοξικές σχέσεις.  

«Ως κοινωνία, έχουμε κανονικοποιήσει τόσες πολλές ανθυγιεινές συμπεριφορές σχέσεων που αποτελούν βασικά πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης – κτητικότητα, ένταση, ενοχή», λέει. «Πρέπει οι νέοι να καταλάβουν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι εντάξει».


Σχετικά Άρθρα