ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσπαρευνία: Τι είναι και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

20 Μαΐου 2022, 18:00

images

Ο πόνος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποκαλείται από τους γυναικολόγους ως δυσπαρευνία και αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών καθώς μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια.

Οι γυναίκες με δυσπαρευνία μπορεί να έχουν πόνο στον κόλπο, την κλειτορίδα ή τα χείλη του αιδοίου. Οι κυριότερες αιτίες είναι:

-Η ξηρότητα του κόλπου και η ατροφική κολπίτιδα, καταστάσεις τις οποίες προκαλεί η εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης των οιστρογόνων και της λέπτυνσης των τοιχωμάτων του κόλπου.

- Οι παρενέργειες από κάποια φάρμακα, συνήθως αντιισταμινικά και αντι-οιστρογόνα.

- Η ενδομητρίωση, μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία ιστός που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο μπορεί να αναπτυχθεί παντού στο γεννητικό σύστημα.

-Οι μυκητιάσεις του κόλπου.

-Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κολπικές μολύνσεις, ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

-Τα ψυχολογικά προβλήματα ειδικά σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν σεξουαλική κακοποίηση.

Η διάγνωση της δυσπαρευνίας γίνεται με βάση τα συμπτώματα που περιγράφει η γυναίκα, τη λήψη ιατρικού ιστορικού και τη γυναικολογική εξέταση.  

Η θεραπεία είναι αντίστοιχη της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα. Για παράδειγμα, στις λοιμώξεις γίνεται θεραπεία, στα ψυχολογικά προβλήματα δίνονται ηρεμιστικά και συστήνεται ψυχοθεραπεία, ενώ στα προβλήματα της εμμηνόπαυσης οι γυναικολόγοι συνιστούν ενδοκολπικά τζελ και κρέμες με οιστρογόνα ή κολλαγόνο και λιπαντικά προϊόντα για πριν από την επαφή.

Σχετικά Άρθρα