ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύσκολη εφηβεία για τα παιδιά που δεν έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους

21 September 2023, 18:00

images

Η εφηβεία είναι από μόνη της δύσκολη, τόσο σε επίπεδο βιολογικό, όσο και ψυχολογικό. Η μόνη πιθανότητα να την περάσει ένας νέος πιο ήπια, είναι να έχει ουσιαστική σχέση με τον ένα ή και τους δύο γονείς. Αλλά αυτή η ουσιαστική σχέση δεν "χτίζεται" ξαφνικά στα 12-13 έτη του παιδιού... Υπάρχει από πολύ νωρίτερα!

Σαν να μην έφταναν όλα τα εμπόδια, ο έφηβος αποκτά αργά ή γρήγορα ενδιαφέρον για το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις, θέματα για τα οποία χρειάζεται καθοδήγηση από έμπειρο ενήλικα και όχι από συνομηλίκους με "αποσπασματικές" και μη έγκυρες γνώσεις... Αλλά αυτός ο ενήλικας σπανίως μπορεί να είναι καθηγητής ή μεγάλος αδελφός και οι μόνοι σίγουροι για να καθοδηγήσουν είναι οι γονείς συνήθως του ίδιου φύλου!

Για να δεχτεί να ανοίξει την καρδιά του και να συζητήσει τα προσωπικά του με τους γονείς ωστόσο, ο νέος πρέπει να έχει τέτοιου τύπου σχέση -εμπιστοσύνης μαζί τους από τα παιδικά του χρόνια. Αν δεν συμβαίνει αυτό, και οι συνομιλίες τους περιορίζονται στα "έφαγες; διάβασες; θέλεις χαρτζιλίκι;", τότε είναι από δύσκολο ως αδύνατο να μιλήσουν ξαφνικά για το σεξ και τις σχέσεις!

Οι ειδικοί συστήνουν να είμαστε κοντά στα παιδιά μας με ουσιαστικό τρόπο, από τη στιγμή που αρχίζουν να μιλούν και να ενδιαφέρονται για τον κόσμο. Να μιλάμε μαζί τους για τα πάντα, να μην τα μαλώνουμε κάθε φορά που ρωτούν για κάποιο θέμα ταμπού, να μην τα απορρίπτουμε και τελικά να μην τα κάνουμε να μάς βλέπουν ως τιμωρούς!

Το πέρασμα από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και από εκεί στην πρώτη ενήλικη φάση, παρουσιάζει δυσκολίες, με τις προσωπικές σχέσεις και τους πειραματισμούς στο σεξ, να είναι μερικές από τις παγίδες. Αν ωστόσο ο έφηβος έχει δίπλα του τους γονείς του με σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοστήριξης, με αποδοχή και αναγνώριση, τότε όλα βαίνουν πολύ πιο εύκολα και έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας!

Σχετικά Άρθρα