ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυο παράδοξα για τη σεξουαλική μας ζωή...

01 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Το σεξ και η ικανοποίηση που προσφέρει είναι διφορούμενες, περίπλοκες καταστάσεις τις οποίες επηρεάζει η ηλικία, το φύλο, το συναίσθημα, ο χαρακτήρας, η διάθεση και οι πολιτισμικές καταβολές. Μέσα στη μπερδεμένη αυτή ...εξίσωση, το δικό της, "ύπουλο" ρόλο παίζει και η συνήθεια!

Η σεξουαλική ύφεση παρατηρείται κυρίως σε έγγαμες σχέσεις ή ζευγάρια που συμβιώνουν επί σειρά ετών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ, το 2001 το 38% των γυναικών και το 30% των ανδρών σε επίσημες σχέσεις δεν είχαν κάποια σεξουαλική επαφή τον τελευταίο μήνα. Το 2012, ο αριθμός αυξήθηκε σε 51% και 66% αντίστοιχα. Ακόμα και στα σεξουαλικώς ενεργά ζευγάρια ωστόσο, η μειωμένη σεξουαλική πράξη ήταν εμφανής με το 48% των γυναικών και το 50% των ανδρών σε επίσημες μονογαμικές σχέσεις να κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Και δεν είναι το μόνο παράδοξο αυτό...

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Marital Therapy, τα ζευγάρια που είχαν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, την μία εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα ένιωθαν μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση. Ομοίως, μία εβδομάδα έντονης αφοσίωσης συνοδευόταν από μία επόμενη με καλό σεξ. Αυτό σημαίνει ότι το καλό σεξ φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερο σεξ.

Και εδώ παρατηρείται το δεύτερο παράδοξο: Από τη μία πλευρά το σεξ μάς φέρνει κοντά, κι από την άλλη όταν το κάνουμε με το ίδιο πρόσωπο επί σειρά ετών, μάς κάνει να βαριόμαστε. Ποια είναι η λύση λοιπόν για να είμαστε καλά με το σύντροφό μας; Αν γνωρίζαμε την απάντηση πέραν πάσης αμφιβολίας, θα μάς έδιναν κάποιο βραβείο, αλλά οι επιστήμονες ψάχνουν ακόμα να βρουν τις λύσεις για πιο ευτυχισμένα ζευγάρια!

Σχετικά Άρθρα