ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεάν αντισυλληπτικά και προληπτική θεραπεία HIV στην Ιταλία

24 Απριλίου 2023, 18:00

images

Απόφαση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων προβλέπει τη δωρεάν χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών σε όσες γυναίκες το επιθυμούν, με το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για το ιταλικό σύστημα υγείας να υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Κι όχι μόνον αυτό...

Αποφασίσθηκε επίσης η δωρεάν χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση), η οποία μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το Aids.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το αντισυλληπτικό χάπι για οικονομικούς λόγους. Το κόστος κάθε χαπιού κυμαίνεται στην Ιταλία από 10 μέχρι 25 ευρώ κάτι που για ορισμένες αποτελεί πρόβλημα.

Σε κάποιες ιταλικές περιφέρειες (όπως αυτές με πρωτεύουσες την Ρώμη και την Φλωρεντία) είχε αποφασιστεί η δωρεάν χορήγηση του αντισυλληπτικού χαπιού μόνο σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 25 ετών. Αλλά η ανάγλη αυτή υπάρχει για τις περισσότερες τουλάχιστον μέχρι τα 40 ή 45 χρόνια.

Όσο για τη θεραπεία που μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης με HIV, οι υπεύθυνοι του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρουν ότι θα χορηγείται από τα νοσοκομεία με μικρή επιβάρυνση για το εθνικό σύστημα υγείας -λόγω του περιορισμένου κόστους της- και ότι «πρόκειται για μια επένδυση, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών της χώρας».

Σχετικά Άρθρα