ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

15 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Η 14η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και ημέρα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την έγκαιρη θεραπεία που σώζει κυριολεκτικά ζωές.

Για την προστασία της σεξουαλικής μας υγείας από τα ΣΜΝ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας συστήνει να:

- Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό: Η σωστή χρήση του προφυλακτικού προσφέρει ασφάλεια και προστατεύει από πολλά ΣΜΝ.
- Εμβολιαζόμαστε: Ο εμβολιασμός αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, όπως της ηπατίτιδας Α και Β, και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
- Καταπολεμούμε το στίγμα για τα ΣΜΝ – Μιλάμε ανοιχτά: Η συζήτηση με τον σύντροφό μας σχετικά με τα ΣΜΝ βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσής τους.
- Εξεταζόμαστε για ΣΜΝ: υπάρχει ταχύς διαγνωστικός έλεγχος, ο οποίος είναι απλός, ανώνυμος και εμπιστευτικός.

Οι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν την ανάγκη εκτενούς ενημέρωσης των παιδιών κατά την πρώτη εφηβική ηλικία (11-13 ετών) πριν καν ξεκινήσουν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, ώστε να προλάβουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα σωστής χρήσης προφυλακτικού από την αρχή κάθε σεξουαλικής επαφής, αλλά και να αποφύγουμε μολύνσεις σε νεαρά άτομα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχουν αυξηθεί, με τη γονόρροια, τη σύφιλη και τα χλαμύδια να κατέχουν πρώτη θέση στη λίστα και ειδικά τα χλαμύδια να αποτελούν το πιο συχνό μεταδιδόμενο νόσημα μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών. Ομοίως, συνεχή αύξηση  παρατηρείται την τελευταία δεκαετία και σε κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η λοίμωξη από HPV προκαλεί κάθε χρόνο 311.000 θανάτους γυναικών παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, το 1 εκατομμύριο γυναίκες που παρουσίασαν σύφιλη μέσα σε ένα έτος, παρουσίασαν 350.000 περιστατικά αποβολών στις εγκυμοσύνες τους ενώ γενικά τα ΣΜΝ έχουν απευθείας σχέση με καρκίνους, υπογονιμότητα και κακή έκβαση σε εγκυμοσύνες.

Σχετικά Άρθρα