ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Προκαλεί προβλήματα σεξουαλικής υγείας

02 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) έχει συσχετιστεί με μια σειρά από επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Λίγα είναι γνωστά, ωστόσο, σχετικά με τον αντίκτυπό του στη σεξουαλική λειτουργία μεταξύ των γυναικών μέσης ηλικίας. Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 2023 Annual Meeting of The Society στη Φιλαδέλφεια, ρίχνει φως στο θέμα, υποδηλώνοντας ότι τα σοβαρά συμπτώματα PTSD, οδηγούν σε χειρότερη σεξουαλική λειτουργία.

Το PTSD είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, με περίπου το 10% των γυναικών να αναφέρουν σχετικά συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμβάντα που οδηγούν στην ανάπτυξη PTSD, περιλαμβάνουν την έκθεση σε διαπληκτισμούς, τη σωματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία και τη σεξουαλική βία. Παρά τον υψηλό επιπολασμό του PTSD στις γυναίκες, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων του PTSD και της σεξουαλικής λειτουργίας μεταξύ των γυναικών μέσης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάζονται αποτελούν μέρος μιας παρουσίασης με τίτλο «Συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και σεξουαλική λειτουργία μεταξύ γυναικών μέσης ηλικίας».

«Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας βιώνουν βαθιές αλλαγές στη διάθεσή τους, τη σωματική υγεία και τις κοινωνικές τους σχέσεις, που σχετίζονται εν μέρει με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση», λέει η Δρ Karen Jakubowski, επικεφαλής συγγραφέας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. "Προς το παρόν, έχει γίνει λίγη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των συμπτωμάτων PTSD, ειδικά στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη καλύτερης κατανόησης του ιστορικού του τραύματος και των συμπτωμάτων PTSD των γυναικών, προκειμένου να παρέχεται η βέλτιστη κλινική φροντίδα στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία."

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που παρακολουθήθηκαν κι ανέφεραν μέτρια και σοβαρά συμπτώματα PTSD ανέφεραν επίσης χαμηλότερη σεξουαλική λειτουργία. Όταν ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένες πτυχές των συμπτωμάτων PTSD, τα σοβαρότερα συμπτώματα σχετίζονταν με μειωμένη σεξουαλική λειτουργία, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η σοβαρότατη  συμπτωματολογία του PTSD σχετίζεται με χειρότερη σεξουαλική λειτουργία. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη σημασία της αξιολόγησης και της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων PTSD στις γυναίκες μέσης ηλικίας για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας, καθώς μεγαλώνουν.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας να ρωτήσουν για οποιοδήποτε ιστορικό τραύματος και να ανοίξουν το διάλογο με τους ασθενείς τους για αυτό το ευαίσθητο θέμα», λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

Σχετικά Άρθρα