ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάλογος για την πιθανότητα να μειώνουν τα αντισυλληπτικά την ερωτική επιθυμία

01 Μαρτίου 2021, 18:00

images

Ανησυχία προκαλεί συχνά σε γυναικολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες, η πιθανότητα μια νέα μορφή αντισύλληψης με βάση τις ορμόνες, να μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Οι μελέτες με αντικείμενο τη σεξουαλική επιθυμία που περιλάμβαναν το αντισυλληπτικό χάπι, το επίθεμα και ενδομήτριο σπείραμα  απελευθέρωσης ορμονών (σπιράλ) έχουν βγάλει ανάμεικτα συμπεράσματα...

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kentucky ανέφεραν ότι ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά είχαν υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας από όσες χρησιμοποιούσαν παλαιότερους τύπους αντισύλληψης, η ύπαρξη μιας μακροχρόνιας σχέσης αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα από τον τύπο της αντισύλληψης που χρησιμοποιούταν.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington και δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology, 2.000 γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με την επιθυμία τους για σεξ από τη στιγμή που ξεκίνησαν να παίρνουν κάποιο αντισυλληπτικό και έξι μήνες αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κολπικό δαχτυλίδι, αντισυλληπτικό εμφύτευμα ή αντισυλληπτικές ενέσεις ανέφεραν χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία στο τέλος της μελέτης σε σχέση με όσες χρησιμοποιούσαν ενδομήτριο σπείραμα χαλκού. Αντίστοιχα, εκείνες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια, επίθεμα ή σπιράλ δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στη σεξουαλική τους επιθυμία.

Τελικά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό για κάποιες γυναίκες, η εκ νέου εξισορρόπηση των ορμονών που συμβαίνει κατά την έναρξη ή λήξη της λήψης ενός αντισυλληπτικού, να προκαλεί αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία. Αλλά ο ερωτικός σύντροφος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο!

Σχετικά Άρθρα