ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης και σεξ: Το ένα αποκλείει το άλλο

14 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Οι μισοί άνθρωποι στο δυτικό κόσμο που έχουν διαγνωστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους με διαβήτη τύπου 2, το ανακάλυψαν καθυστερημένα, επειδή πήγαν είτε σε οφθαλμίατρο για προβλήματα όρασης, είτε σε καρδιολόγο για προβλήματα στην καρδιά, είτε σε ουρολόγο για προβλήματα στύσης... Ο διαβήτης, όταν παραμείνει αρρύθμιστος επί σειρά ετών, καταστρέφει τα αγγεία παντού στον οργανισμό και από αυτό το κανόνα, δεν εξαιρούνται τα γεννητικά όργανα ειδικά του άνδρα!

Η διαβητική αγγειοπάθεια ευθύνεται για τη μείωση της αρτηριακής παροχής στο πέος κατά τη στύση. Η διαβητική νευροπάθεια αφορά, τόσο τη σωματική (αισθητική), όσο και την αυτόνομη νεύρωση του πέους με αποτέλεσμα διαταραχές στη χάλαση των λείων μυϊκών ινών, αλλά και αδυναμία διατήρησης της στύσης λόγω μειωμένης αισθητικότητας. Οι άνδρες με αρρύθμιστο (πρέπει να τονίζεται συνεχώς αυτή η λέξη) διαβήτη, παρουσιάζουν προβλήματα στύσης τουλάχιστον μία 10ετία πριν από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.

Αν ωστόσο το πρόβλημα του αυξημένου σακχάρου στο αίμα εντοπιστεί νωρίς και ο άνδρας αλλάξει τρόπο ζωής (τρώει σωστά, περπατάει, δεν καπνίζει) ή/και πάρει όπως του όρισε ο ιατρός τη φαρμακευτική του αγωγή, τότε κανένα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί. Ο ρυθμισμένος διαβήτης είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση χωρίς επιπτώσεις για τον οργανισμό.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα μας και με την εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης -που εντοπίζει ακόμα και τον προδιαβήτη- αλλά να φροντίσουμε σε επίπεδο πρόληψης να διατηρούμε κανονικό σωματικό βάρος, να τρώμε ισορροπημένα και να περπατάμε πολύ καθημερινά αν δεν γυμναζόμαστε με άλλο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα