ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COVID-19: Η πιο περίεργη παρενέργεια αφορά τους άνδρες

19 Ιουλίου 2021, 18:00

images

Ίσως με αυτή την παρενέργεια, να πειστούν κάποιοι άνδρες να εμβολιαστούν, παρότι το θέμα του κορωνοϊού δεν επιδέχεται δυστυχώς αστείων... Πάντως, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη, μέσα στις 200 παρενέργειες της COVID-19 για κάποιους είναι η στυτική δυσλειτουργία.  

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Daily Mail, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ρώτησαν περίπου 4.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι νόσησαν από COVID-19 και συνέλεξαν τα πιο περίεργα συμπτώματα και παρενέργειες που επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι συμμετέχοντες είχαν βιώσει κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά, ασυνήθιστα συμπτώματα και παρενέργειες που αφορούσαν 10 όργανα και συστήματα του οργανισμού... Την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το έντερο, την κύστη, τα μάτια, τα αφτιά, το δέρμα αλλά και τα γεννητικά όργανα.

Η κόπωση ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα, καθώς το ανέφερε το 98,3% των ασθενών άνω των 18 ετών. Αρκετοί ακόμα ανέφεραν ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα, αλλαγές στον κύκλο των γυναικών, σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες με παράλληλη παροδική σμίκρυνση του πέους τους, ταχυπαλμία, διάρροια και βουητό στα αυτιά. 

Τα αναφερόμενα συμπτώματα της έρευνας δεν είναι επιβεβαιωμένα επιστημονικά, καθώς τα αποτελέσματα βασίστηκαν στις απαντήσεις από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεκάδες μελέτες παγκοσμίως αρχίζουν σιγά σιγά να δημιουργούν μια σφαιρική εικόνα της long COVID, της δυσπραγίας δηλαδή με πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά, που ακολουθεί επί πολλούς μήνες όσους νόσησαν μέτρια ή σοβαρά από κορωνοϊό.

Ο Δρ μοριακής βιολογίας, ερευνητής στο τμήμα Παθολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ανέφερε ότι «έρχεται ένα κύμα ασθενών με μακροχρόνιες παθήσεις COVID (long COVID). Θα αναμένουμε κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας να μπουν σε αυτόν τον κυκεώνα μακροχρόνιων παθήσεων, τον οποίο πολύ κακώς δεν συνυπολογίζουν στο ζύγισμα που κάνουν οι νέοι στις επιλογές τους».

Σχετικά Άρθρα