ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρήκαν ίχνη κορωνοϊού μέχρι και σε ...σπέρμα ασθενών

08 Μαΐου 2020, 18:00

images

Μελέτες για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή η σεξουαλική μετάδοση του Sars- Cov-2 ετοιμάζονται να ξεκινήσουν Κινέζοι επιστήμονες μετά τον εντοπισμό του ιού σε σπέρμα λίγων ασθενών. Ο εντοπισμός του ιού έγινε σε σπερματοζωάρια ανδρών οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19 και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Κίνας.

Η μελέτη διεξήχθη από γιατρούς του Δημοτικού Νοσοκομείου της Σανγκτσίου, σε δείγμα 38 ανδρών που νοσηλεύονταν με τους έξι από αυτούς (ποσοστό 16%) να βγαίνουν θετικοί στο σπέρμα τους.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό για να βγουν επιστημονικά συμπεράσματα και χρειάζονται εξετάσεις σε πολύ περισσότερους νοσούντες από Covid-19 για να αποδειχτεί αν όντως ο κορωνοϊός επιβιώνει στο σπέρμα και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής πράξης.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε ό,τι αφορά λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρόνο επιβίωσης του ιού και τη συγκέντρωσή του στο σπέρμα», γράφει η ιατρική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA). «Αν αποδειχθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά (…) αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πρόληψη», τόνισαν.

Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις

Επίσης, άλλοι επιστήμονες σχολίασαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, καθώς σε άλλες μικρές μελέτες δεν βρέθηκε ο νέος κορωνοϊός στο σπέρμα. Σε μια από αυτές, που έγινε επίσης στην Κίνα σε 19 ασθενείς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όλα τα δείγματα σπέρματος βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.

Μάλιστα, ο Δρ Άντριου Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθοριστικές, επειδή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση του σπέρματος για ιούς. Η παρουσία του SARS-CoV-2 στο σπέρμα δεν αποδεικνύει αν είναι ενεργός ή ικανός να προκαλέσει μόλυνση.

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν ο ιός που προκαλεί την Covid-19 βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ανδρών, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς, όπως τον Έμπολα και τον Ζίκα», πρόσθεσε.

Να διευκρινίσουμε ότι ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι ο κορωνοίός υπάρχει στο ανδρικό σπέρμα, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα κολλήσει με την κανονική σεξουαλική επαφή καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται αιματογενώς αλλά μόνο αερογενώς και με σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη. 

Σχετικά Άρθρα