ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε τρόπος σύνδεσης του ιού HPV και των καρδιακών παθήσεων

15 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 12% των γυναικών σε όλο τον κόσμο, έχουν ανιχνεύσιμη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV θεωρείται η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι ο HPV είναι το πιο κοινό παθογόνο, που ευθύνεται για καρκίνους στις γυναίκες. Οι άνδρες μπορούν επίσης να προσβληθούν από τον HPV. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV. Η πλειοψηφία των ατόμων με HPV δεν θα εμφανίσει συμπτώματα και οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν από μόνες τους.

Ωστόσο, ορισμένες μορφές υψηλού κινδύνου HPV, δεν υποχωρούν και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ της Κορέας, βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με στέλεχος υψηλού κινδύνου HPV, διατρέχουν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal.

«Στην έρευνά μας, εστιάσαμε σε 13 στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV, συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18, αξιοποιώντας δεδομένα δευτερογενούς ελέγχου υγείας που περιλαμβάνουν τεστ για HPV υψηλού κινδύνου ως μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», εξήγησε ο Δρ. Seungho Ryu, καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Κοόρτης στο Total Healthcare Center στο Kangbuk Samsung Hospital στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ, Κορέα, και συν-επικεφαλής αυτής της μελέτης. «Η θεμελιώδης διάκριση μεταξύ στελεχών HPV υψηλού και χαμηλού κινδύνου είναι η ογκογονική τους ικανότητα».

«Τα στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν σε κακοήθειες, κυρίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλληλεπιδρώντας και διαταράσσοντας τις κυτταρικές πρωτεΐνες καταστολής όγκων», συνέχισε. «Επιπλέον, στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα τα HPV 16 και HPV 18, μπορούν να αποτελέσουν τους «ενόχους» για καρδιαγγειακές παθήσεις».

Ο Δρ Ryu είπε ότι ο υψηλού κινδύνου HPV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή και άμεσες επιπτώσεις στην αθηροσκλήρωση.

«Η παρουσία στελεχών HPV υψηλού κινδύνου, έχει συσχετιστεί με συστηματική φλεγμονή, βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικής καρδιοπάθειας», συνέχισε. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από τον ιό HPV θα μπορούσε να συμβάλει στην εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων». 

Σχετικά Άρθρα