ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε πώς χάνουμε το πάθος καθώς μεγαλώνουμε

29 Οκτωβρίου 2020, 18:00

images

Mελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Hermundur Sigmundsson από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας αναζήτησε τη συσχέτιση και το συγχρονισμό μεταξύ πάθους, αποφασιστικότητας, επιμονής και θετικής νοοτροπίας σε συνολικά 917 συμμετέχοντες ηλικίας 14 έως 77 ετών. Αυτό που φάνηκε ήταν ότι το πάθος και η αποφασιστικότητα είναι κυρίαρχα στις πρώτες δεκαετίες της ζωής, ιδίως στα αγόρια και μετά φθίνει.

«Το πάθος ελέγχει τον προσανατολισμό μας, τι μας ενθουσιάζει και θέλουμε να επιτύχουμε. Η αποφασιστικότητα καθοδηγεί τη δύναμή μας και πόση προσπάθεια είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να επιτύχουμε κάτι» λέει  ο καθηγητής Hermundur Sigmundsson. Αυτή ακριβώς η συσχέτιση πιστεύουν οι ερευνητές ότι είναι πολύ σημαντική ώστε να διακριθούμε σε κάτι. Άτομα τα οποία έχουν αληθινό, έντονο πάθος είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρότερα για να γίνουν οι καλύτεροι. Και επιμένουν σε αυτό. Οι άνδρες κατευθύνονται από το πάθος περισσότερο από τις γυναίκες.

Τώρα, η σχέση μεταξύ πάθους και θετικού τρόπου σκέψης είναι αυτή που δίνει με τη σειρά της τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι όντως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτό που με ενθουσιασμό επιδιώκουμε. Η ενθάρρυνση και η θετική νοοτροπία παρουσιάζουν παρόμοιο μοτίβο. Όλα συνδέονται μεταξύ τους τουλάχιστον όσο είμαστε νέοι.

Αλλά αυτό αλλάζει μετά τα 50... Όπως έδειξε η μελέτη, οι συσχετίσεις υπάρχουν από την ηλικία των 14 ως περίπου τα 53 έτη. Ωστόσο, μετά τα 50 μας χρόνια παρατηρείται μία στροφή και μια σταδιακή μείωση στη σύνδεση του πάθους με την αποφασιστικότητα γίνεται σε κάποιους ανθρώπους σχεδόν ανύπαρκτη. Χρειάζεται τελικά πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνουμε όντως κάτι. Ίσως να μη λείπουν οι καλές προθέσεις και στη θεωρία να υφίσταται ενθουσιασμός. Όμως, αυτό δεν αποτυπώνεται συχνά και στην πράξη. Οι άνθρωποι άνω των 50 μπορεί πράγματι να είναι πολύ παθιασμένοι για κάτι, όμως είθισται να έχουν λιγότερη αποφασιστικότητα, ή το αντίθετο.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να βρούμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση που απαιτείται, ακόμη και αν υπάρχει το πάθος. Ή μπορεί να έχουμε την επιμονή και τη θέληση, αλλά όχι τόσο τη ‘σπίθα’» εξηγεί ο Hermundur Sigmundsson. Και όπως λένε, «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που μπορούμε να ακολουθήσουμε με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικό η ‘σπίθα’ να είναι αναμμένη, ανεξάρτητα από την ηλικία» λέει ο καθηγητής Sigmundsson.


Σχετικά Άρθρα