ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε DNA της ευλογιάς των πιθήκων σε σπέρμα

15 Ιουλίου 2022, 18:00

images

"Ψήγματα" του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύθηκαν σε σπέρμα ασθενών στην Ιταλία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η σεξουαλική μετάδοση της νόσου είναι τελικά πιθανή.

Ειδικότερα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Spallanzani, ένα νοσοκομείο με έδρα τη Ρώμη και μια ερευνητική μονάδα μολυσματικών ασθενειών τόνισαν για πρώτη φορά την ύπαρξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στο σπέρμα σε τέσσερις ασθενείς στην Ιταλία.

Έκτοτε, έχουν εντοπίσει έξι στους επτά ασθενείς στο νοσοκομείο με σπέρμα που περιέχει γενετικό υλικό του ιού. Συγκεκριμένα, ένα δείγμα που δοκιμάστηκε στο εργαστήριο από έναν μόνο ασθενή έδειξε ότι ο ιός που βρέθηκε στο σπέρμα του ήταν ικανός να μολύνει άλλο άτομο και να αναπαραχθεί.

Βέβαια, αυτά τα δεδομένα δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού έχουν αλλάξει, έτσι ώστε να έχει εξελιχθεί ο τρόπος μετάδοσής του, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Francesco Vaia.

"Ωστόσο, η ύπαρξη ενός μολυσματικού ιού στο σπέρμα είναι ένας παράγοντας που ανατρέπει έντονα την ισορροπία υπέρ της υπόθεσης ότι η σεξουαλική επαφή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται αυτός ο ιός", συμπλήρωσε. Μάλιστα, ο Vaia ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενημερωθεί για τα τελευταία ευρήματα.

Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που περισσότερα από 1.300 κρούσματα της ιογενούς νόσου έχουν αναφερθεί από περίπου 30 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, από τις αρχές Μαΐου. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Το ξέσπασμα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς ο ιός σπάνια εμφανίζεται εκτός Αφρικής, όπου είναι ενδημικός και η πλειονότητα των κρουσμάτων δεν σχετίζεται με ταξίδια στην ήπειρο. Παράλληλα, σε μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ιικό DNA στο σπέρμα δύο ασθενών.

Η ανίχνευση ιικού DNA δεν συνεπάγεται απαραίτητα την παρουσία μολυσματικού ιού, είπε ο Carlos Maluquer de Motes, ο οποίος διευθύνει μια ερευνητική ομάδα που μελετά τη βιολογία του ιού της ευλογιάς στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Επιπλέον, μια ανάλυση από Βρετανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι το ιικό DNA από μια σειρά διαφορετικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού Ζίκα, έχει βρεθεί στο σπέρμα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η παρουσία γενετικού υλικού αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης.

Συνολικά, δεν είναι ακόμη γνωστό με βεβαιότητα εάν η ευλογιά των πιθήκων είναι μολυσματική μέσω του σπέρματος, δήλωσε ο Enrico Bucci, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια.

"Είναι ύποπτο και είναι πολύ πιθανό να ισχύει. Αλλά υπάρχει έλλειψη επίσημων αποδεικτικών στοιχείων που θα είναι διαθέσιμα με περαιτέρω πειράματα στο εργαστήριο".


Σχετικά Άρθρα