ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βία μεταξύ των εφήβων: Πιθανώς επηρεάζει και την αντίληψή τους για τις σχέσεις

31 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Τα περιστατικά βίας μεταξύ εφήβων πληθαίνουν σε όλο το δυτικό κόσμο, με τα παιδιά να μιμούνται συμπεριφορές "εικονικών ηρώων" από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και τους γονείς να μην ελέγχουν επαρκώς τις παρέες τους, τα sites στα οποία σερφάρουν και περνούν την ώρα τους, αλλά και τα μέρη στα οποία συχνάζουν... Ειδικοί τώρα διατυπώνουν φόβους ότι η εικονική, όσο και βίαιη πραγματικότητα που ζουν τα παιδιά, μεταφέρεται σε μεγάλο βαθμό και στις ερωτικές τους σχέσεις.

Η σεξουαλική αγωγή ως μάθημα στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, αναδεικνύεται σε ανάγκη πρώτης γραμμής καθώς πολλοί έφηβοι συμπεριφέρονται στο άλλο και το ίδιο το φύλο με τρόπο που δεν συνάδει με τον έρωτα αλλά με πράξεις βίας, σαν να ζουν σε δυστοπικές κοινωνίες χωρίς αρχές καλής συμπεριφοράς, τρυφερότητα και κανόνες.

Αυτό αναφέρεται λίγο ως πολύ, σε έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για λογαριασμό της UNICEF. Το θέμα εγείρει ανησυχία και την ανάγκη -όσο είναι καιρός- να ασχοληθούμε με τα παιδιά και τους νέους με τρόπο ενεργητικό και ουσιαστικό.

Οι συμβουλές από παιδοψυχολόγους και κοινωνικολόγους, η επιστημονική ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα και το ξεκαθάρισμα των μπερδεμένων σκέψεων και συναισθημάτων των εφήβων, είναι αναγκαία να γίνει με την υποστήριξη των γονέων, του σχολείου αλλά και της Πολιτείας.

Σχετικά Άρθρα