ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών γονόρροιας στη Σκωτία

15 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Ο αριθμός των κρουσμάτων γονόρροιας που καταγράφηκαν στη Σκωτία, έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία. Ειδικότερα, νέα στοιχεία από τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας (Public Health Scotland - PHS) δείχνουν ότι καταγράφηκαν 5.641 διαγνώσεις της σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 49% σε σχέση με το 2019.

Όπως μεταδίδει το BBC, το τέλος των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και η επίσκεψη όλο και περισσότερων ατόμων σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο. Η πλειοψηφία των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο ήταν νέοι άνδρες.

Τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν ραγδαία από το Μάιο του 2021, από 3 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα σε ένα «ιστορικά υψηλό» ποσοστό: 17,2 κρούσματα ανά 100.000 το Νοέμβριο του 2022.

Στην έκθεσή της, η PHS περιγράφει την αύξηση ως «ανησυχητική» και αναφέρει ότι μπορεί «να αντικατοπτρίζει τόσο την ανάκτηση των εξετάσεων όσο και τη διάγνωση της λοίμωξης που δεν διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID και την αύξηση της περιστατικής μόλυνσης που μπορεί να είναι, εν μέρει, συνέπεια μετάδοσης από μη διαγνωσμένα άτομα».

Η αύξηση δεν συνδέεται με την αυξανόμενη αντίσταση στη θεραπεία με αντιβιοτικά, δήλωσε η PHS, η οποία προειδοποιεί επίσης ότι η αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων, θα είναι «πρόκληση».

Τα κρούσματα γονόρροιας μειώθηκαν το 2020, όταν ο αριθμός των ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μειώθηκε δραματικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων το 2021 αποδόθηκε εν μέρει στα μέτρα που είχαν ληφθεί εκείνο το έτος.

Το 2022, 3 συμβούλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS Greater Glasgow and Clyde, Lothian και Grampian) ανέφεραν το 63% όλων των διαγνώσεων γονόρροιας.

Λίγα λόγια για τη γονόρροια: Η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η μόλυνση μεταδίδεται με κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ, κατά το οποίο δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυκνή πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τα σεξουαλικά όργανα, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Ωστόσο, οι λοιμώξεις του κόλπου και του ορθού συχνά δεν έχουν συμπτώματα. Μια λοίμωξη που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και μπορεί να μεταδοθεί σε ένα παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Σχετικά Άρθρα