ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτός είναι ο τρόπος να παραμένουν τα ζευγάρια ενεργά σεξουαλικά

03 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που έχουν καλή επικοινωνία, απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ μεταξύ τους. Στην έρευνα ερωτήθηκαν περί τους 39.000 ανθρώπους και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research από τον Δρ Fredrick και τους συνεργάτες του που διερεύνησαν πώς τα ζευγάρια κατάφερναν να διατηρούν το πάθος και τη σεξουαλική ικανοποίηση σε βάθος χρόνου. 

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε ποικίλλει και η επικοινωνία δεν είναι πάντα σαφής. Ξέρουμε περίπου τι αισθάνεται ο σύντροφός μας όταν αποστρέφει το βλέμμα του ή όταν μας κοιτάζει με έκπληξη. Τι λέει λοιπόν η σεξουαλική έρευνα για το στυλ επικοινωνίας όσον αφορά το πώς επηρεάζει τη σεξουαλική μας ικανοποίηση;

Σε μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, οι ερευνητές διερεύνησαν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ 398 ανδρών και γυναικών (ηλικίας 18 – 55 ετών). Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για το πώς η χρήση της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του σεξ συνδέεται με τη σεξουαλική ικανοποίηση και κατά πόσο η ικανοποίηση συνδέεται με τη σεξουαλική επικοινωνία. 

Όπως φάνηκε, το επίπεδο ικανοποίησης των ζευγαριών συνδεόταν με τη μεταξύ τους επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ και ήταν μάλιστα καθοριστικός παράγοντας της ευχαρίστησης, είτε η επικοινωνία αφορούσε σε καυτά λόγια είτε σε παθιασμένες κραυγές και βλέμματα όλο νόημα.

Τέλος σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σεξουαλική επικοινωνία σε δείγμα 107 ζευγαριών στα οποία η γυναίκα πονούσε κατά τη διάρκεια της επαφής. Οι ερευνητές έδωσαν στις γυναίκες και στους συντρόφους τους ερωτηματολόγια για τον πόνο, την επικοινωνία , την ικανοποίηση, τη σεξουαλική λειτουργία και την κατάθλιψη που πιθανώς τις απασχολούσαν. Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα της έρευνας τα ζευγάρια που είχαν καλύτερη επικοινωνία πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ, επίλυσαν σε σημαντικό βαθμό τα σχετικά προβλήματα, με την επικοινωνία να θεωρείται κομβική παρέμβαση, όταν υπήρχαν σεξουαλικά προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενώ η σεξουαλική επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ούτως ή άλλως, εκείνοι που είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να επικοινωνήσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και ανάγκες. 

Τα ευρήματα όλων των ερευνών δείχνουν ότι είναι σημαντική η επικοινωνία, ο διάλογος και η συζήτηση, τόσο σε σχέση με την αποφυγή των σεξουαλικών προβλημάτων όσο και με την αύξηση της ικανοποίησης.

Σχετικά Άρθρα