ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί "μύθοι" για το σεξ- Καταρρίψτε τους

25 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Σε ό,τι αφορά το σεξ, ο καθένας λέει ό,τι τον εκφράζει και ό,τι νομίζει ως σωστό για τον ίδιο! Aυτό σημαίνει ότι λέγονται πολλά αλλά ισχύουν ...λίγα με τους μύθους γύρω από την σεξουαλική πράξη να είναι πάντα στο προσκήνιο. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται και πώς απαντούν οι ειδικοί στις δοξασίες!

Η επιλογή συντρόφου επηρεάζεται από τη σεξουαλική του επίδοση

Αρκετοί άντρες πιστεύουν ότι η σεξουαλική επίδοση είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να τους προτιμήσει μία γυναίκα. Ωστόσο, η εξελικτική ψυχολογία έχει δείξει ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται για τους άντρες στους οποίους διακρίνουν χαρακτηριστικά που οι ίδιες αξιολογούν ως σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών τους.

Οι υγιείς άντρες μπορούν πάντα να κάνουν σεξ

Πολλοί άντρες πιστεύουν πως μπροστά σε μία ελκυστική γυναίκα πρέπει πάντα να είναι σε θέση να έχουν στύση. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ενώ συμβαίνει συχνά να προκαλείται στύση, αλλά να χάνεται κατά τη διείσδυση ή κατά τη διάρκεια της επαφής, πριν από την ολοκλήρωση. Πολλά μπορεί να συμβαίνουν: Δεν υπήρχε αρκετή επιθυμία, είχε άγχος ή άκουσε κάτι που τον πείραξε.

Η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι κατά μέσο όρο 30 λεπτά

Άνδρες και γυναίκες ανησυχούν για τους χρόνους και βάζουν χρονικά όρια για να ικανοποιηθούν. Πολλές μελέτες έχουν καταγράψει τον χρόνο εκσπερμάτισης αντρών με ή χωρίς πρόβλημα. Τρεις από αυτές δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Sexual Μedicine»: η πρώτη (2005) έγινε σε 4 ευρωπαϊκές χώρες και έδειξε πως ο μέσος χρόνος εκσπερμάτισης των αντρών είναι 5,4 λεπτά. Η δεύτερη στις Η.Π.Α. (2006) έδειξε σε δείγμα 1.500 αντρών πως ο μέσος χρόνος διάρκειας των αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν 1,8 λεπτά και των αντρών χωρίς πρόβλημα 7,3 λεπτά. Ωστόσο, υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν διάρκεια έως και 25 λεπτά, αλλά ισχυρίζονταν πως είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση! Στην τρίτη μελέτη (2007) που περιελάμβανε μόνο άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, καταγράφηκε ότι το 90% εκσπερμάτιζε σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Το σεξ γίνεται κάθε μέρα από τα περισσότερα ζευγάρια

Ο μύθος ότι το σεξ είναι καθημερινή δραστηριότητα δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ζευγαριών. Φαίνεται μάλιστα ότι περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα (Laumann, 1994).

Εξάλλου, το 2011 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία κατέγραψε κατά πόσο τα ζευγάρια που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση είναι ικανοποιημένα από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών (Smith, 2011). Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, διότι μόνο το 46% των αντρών και το 58% των γυναικών ανέφεραν πως ήταν ικανοποιημένοι/ες από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντρών που δεν ήταν χαρούμενοι με τη συχνότητα των επαφών τους θα ήθελε να κάνει σεξ πιο συχνά. Από τις γυναίκες που δεν ήταν ικανοποιημένες, τα 2/3 ήθελαν σεξ πιο συχνά και μόνο το 1/3 ήθελε σεξ πιο αραιά. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών δεν ήταν ικανοποιημένο με τη συχνότητα των επαφών δείχνει ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες των ανθρώπων και σε αυτό που τελικά καταφέρνουν να βιώνουν στη σχέση τους.

Η γέννηση του παιδιού ευνοεί την προσωπική σχέση του ζευγαριού

Μελέτη σε ζευγάρια που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί έδειξε ότι 8 μήνες μετά την γέννηση, το 50% ανέφερε ότι η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή» ή «όχι πολύ καλή» και το ένα στα πέντε ήθελε βοήθεια γι' αυτό. Επίσης, το ποσοστό όσων αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους ως «κακή» ή «όχι πολύ καλή» αυξήθηκε, από 1% πριν από τη γέννα, σε 20% 8 μήνες μετά. Τα νέα ζευγάρια πρέπει να προστατεύσουν την προσωπική τους σχέση, εξασφαλίζοντας λίγο χρόνο γι' αυτήν. Το παιδί φέρνει άλλες χαρές. Όχι καλύτερο ή περισσότερο σεξ και χρόνο για το ζευγάρι να ασχολείται ο ένας με τον άλλον.

Μετά τα 60 σταδιακά χάνεται η σεξουαλική δραστηριότητα

Στην Ευρώπη το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον, η έκφραση της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους έχει συσχετιστεί με καλύτερη κατάσταση της γενικής υγείας, λιγότερη χρήση υπηρεσιών υγείας, καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκαν σχετικά δεδομένα από τον πληθυσμό άνω των 65 ετών της Ισπανίας (Palacios-Cena, 2012). Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε πως ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων έχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Συγκεκριμένα, το 63% των αντρών και το 37,4% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν σεξουαλική δραστηριότητα. Οι πιο συχνές σεξουαλικές πρακτικές ήταν τα φιλιά, οι αγκαλιές και η συνουσία.

Η μελέτη αυτή συμφωνεί με άλλες σχετικές μελέτες και δείχνει ότι, εφόσον κάποιος ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα.

ΠΗΓΗ

ΙΜΟΠ


Σχετικά Άρθρα