ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα ψυχολογικά οφέλη του σεξ

26 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Το ικανοποιητικό σεξ δεν ωφελεί μόνο τον οργανισμό με την εξισορρόπηση των ορμονών, αλλά έχει και πολλά ψυχολογικά οφέλη, που κάνουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζουν περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια χωρίς ψυχολογικά προβλήματα. Τα πολλαπλά οφέλη του τακτικού, ικανοποιητικού σεξ έχουν καταγραφεί σε πολλαπλές μελέτες που ωστόσο εστιάζουν στον οργανισμό, στο σώμα και όχι στην ψυχική υγεία. Αν ψάξει όμως κάποιος μέσα στα δεδομένα που αναφέρονται σε αυτές τις έρευνες, θα ανακαλύψει και επιμέρους στοιχεία για τα οφέλη του σεξ στον ψυχισμό.

Εικόνα εαυτού: Το σεξ προωθεί την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας και υποτίμησης της αξίας μας.

Ευτυχία: Σύμφωνα με μελέτη του 2015 στην Κίνα, φάνηκε ότι το συναινετικό και καλύτερης ποιότητας σεξ, αυξάνει το συναίσθημα της ευτυχίας, ανεξαρτήτως άλλων προβλημάτων στη ζωή του ατόμου.

Τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά: Κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται στον οργανισμό ενδορφίνες, που μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Ομοίως, η ορμόνη ωκυτοκίνη αυξάνεται και προωθεί την ηρεμία και την ικανοποίηση για τη ζωή.

Λιγότερο άγχος: Το χρόνιο στρες δεν επιτρέπει τη σεξουαλική δραστηριότητα αλλά το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες , ρυθμίζοντας τις ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη και μάλιστα επί 48 τουλάχιστον ώρες μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα και τον οργασμό.

Καλύτερος ύπνος: Κατά τη διάρκεια του οργασμού, σημειώνεται έκκριση προλακτίνης, που βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου και προωθεί την ηρεμία, τη χαλαρότητα και την γλυκύτητα. 

Εν κατακλείδι, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει πολλά να προσφέρει όχι μόνο στους πιο νέους αλλά και στους μεγαλύτερους,, με τους ειδικούς να συστήνουν να μην το αποφεύγουμε ακόμα κι αν δεν έχουμε αρχικά όρεξη. Αν τελικά η διάθεση έρθει και οδηγηθούμε σε οργασμό, τότε τα οφέλη για τον οργανισμό και τον ψυχισμό μας είναι μεγάλα.

Σχετικά Άρθρα