ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντισυλληπτικό χάπι μία φορά το μήνα

17 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Πραγματικότητα είναι το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι του οποίου η λήψη μπορεί να γίνεται μια φορά το μήνα. Μάλιστα δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα και όπως λένε οι επιστήμονες που το παρασκεύασαν, διαλύεται αργά στο στομάχι και απελευθερώνει συνθετικές ορμόνες επί περίπου τέσσερις εβδομάδες. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μηνιαίο χάπι θα βοηθήσει στην καθολική αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων οι οποίες οφείλονται σε παραλείψεις που κάνουν οι γυναίκες κατά την ημερήσια χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν ότι στο μέλλον παρόμοια χάπια που μένουν στο στομάχι, θα μπορούν να θεραπεύουν διάφορες ασθένειες.

Το πειραματικό χάπι, η ανάπτυξη του οποίου γίνεται από τη νέα εταιρεία Lyndra Therapeutics που ίδρυσαν οι επιστήμονες και χρηματοδοτήθηκε με 13 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα δώσει περισσότερες επιλογές στις γυναίκες, ιδίως τις κάπως αμελείς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες που παίρνει χάπι, μένει έγκυος κάθε χρόνο. Σχεδόν το 50% όσων κάνουν καθημερινή χρήση αντισυλληπτικού, χάνουν τουλάχιστον μία δόση ανά τρίμηνο. Αν το χάπι λαμβάνεται κανονικά, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι κάτω του 1% (αλλά όχι μηδενική).


Σχετικά Άρθρα