ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντισυλληπτικό για άνδρες με άπαξ χορήγηση

07 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Η πρώτη αντισυλληπτική ένεση για άνδρες θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για χρήση από τους καταναλωτές εντός 6 μηνών, αφού Ινδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές για το φάρμακο. Το αντισυλληπτικό, το οποίο παραμένει αποτελεσματικό για 13 χρόνια πριν χάσει τη δραστικότητά του, έχει σταλεί στον εθνικό Γενικό Ελεγκτή Φαρμάκων της Ινδίας για τελική έγκριση.

«Το προϊόν είναι έτοιμο, με μόνο ρυθμιστικές εγκρίσεις να εκκρεμούν με τον Ελεγκτή Φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ RS Sharma, ανώτερος επιστήμονας στο Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, σε σχόλιο στους Hindustan Times. «Οι δοκιμές έχουν τελειώσει, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων κλινικών δοκιμών φάσης 3 για τις οποίες προσλήφθηκαν 303 υποψήφιοι με ποσοστό επιτυχίας 97,3% και χωρίς αναφερόμενες παρενέργειες. Το προϊόν μπορεί με ασφάλεια να ονομαστεί το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό στον κόσμο».

Όπως μεταδίδει το The Independent, το αντισυλληπτικό λειτουργεί μέσω ένεσης σε σωλήνα που περιέχει σπέρμα κοντά στους όρχεις, ενώ περιέχει ένα πολυμερές που ονομάζεται Steryene. Εφόσον εγκριθεί, η ένεση θα είναι το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό που προσφέρεται στους καταναλωτές στον κόσμο, αν και θα διατίθεται στην αγορά ως μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση σε αγγειεκτομή και όχι ως βραχυπρόθεσμη επιλογή.

Ωστόσο, οι αυστηρές δοκιμές συνεπάγονται ότι το προϊόν δεν θα είναι διαθέσιμο για άλλους 6 μήνες, τουλάχιστον. «Είναι το πρώτο στον κόσμο από την Ινδία, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την έγκριση. Εξετάζουμε όλες τις πτυχές, ειδικά την πιστοποίηση ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GIP) που δεν θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποιότητά της», δήλωσε ο VG Somani, Γενικός Ελεγκτής Φαρμάκων της Ινδίας.

"Θα χρειαστούν ακόμα περίπου 6 έως 7 μήνες για να χορηγηθούν όλες οι εγκρίσεις πριν από την κατασκευή του προϊόντος". Ο ρυθμός ανάπτυξης των ανδρικών αντισυλληπτικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο ξεκίνησαν δοκιμές σε ένα αντισυλληπτικό τζελ που μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο 0, με 80 Βρετανούς άνδρες να συμμετέχουν στη δοκιμή.

Ωστόσο, η στείρωση παραμένει η μόνη εγκεκριμένη μέθοδος αντισύλληψης για τους άνδρες στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι για γυναίκες, εγκρίθηκε για δημόσια χρήση το 1960.


Σχετικά Άρθρα