ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντισύλληψη: Γιατί είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζουμε...

26 September 2023, 18:00

images

Η  παγκόσμια εκστρατεία για την αντισύλληψη επικεντρώνεται γύρω από ένα όραμα, βάσει του οποίου κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να είναι εκούσια. Ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα είναι για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αντισύλληψη και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να κάνουν συνειδητές επιλογές για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, ζώντας μίας ευτυχισμένη ζωή και φέρνοντας στον κόσμο ευτυχισμένα παιδιά.

Το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει το εάν και το πότε θα κάνει παιδιά, είναι θεμελιώδες. Η αντισύλληψη είναι αναπόσπαστο μέρος αυτών των αποφάσεων που καλείται να πάρει. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: Η αντισύλληψη μειώνει τα ποσοστά μητρικού θανάτου και αναπηρίας, τη νεογνική και παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τις ακούσιες εγκυμοσύνες και τις αμβλώσεις.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το UNFPA.org, τα κορίτσια και οι γυναίκες που μπορούν να προγραμματίσουν τις οικογένειές τους έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους: Μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και να ενταχθούν στην αγορά, οδηγώντας σε πιο ευημερούσες, σταθερές και δίκαιες κοινωνίες αλλά και πιο ευτυχισμένους γάμους και παιδιά.

Ωστόσο, σήμερα, 257 εκατομμύρια γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, δεν χρησιμοποιούν ασφαλείς, σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης. Μεταξύ των λόγων είναι οι ανησυχίες για παρενέργειες και οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα. Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να απαγορεύεται η χρήση αντισύλληψης από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή ακόμη και από τους γονείς του. Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται στιγματισμένες επειδή θέλουν να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη. Ορισμένες γυναίκες δεν γνωρίζουν τι είναι η αντισύλληψη, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν ή δεν μπορούν να την υποστηρίξουν οικονομικά.

Μέχρι να επιτευχθεί καθολική πρόσβαση στην αντισύλληψη, η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισότητα των φύλων θα παραμείνουν ένα άπιαστο όνειρο. Αυτή η πρόσβαση επιτρέπει στις γυναίκες και τα κορίτσια να καθορίσουν το μέλλον τους, όχι να καταδικάζονται στο να ζήσουν με ένα παιδί ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, χωρίς να έχουν περιθώρια επιλογής.

Σχετικά Άρθρα