ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιγήρανση και στο σεξ; Κι όμως υπάρχει!

05 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει απλά να αποδεχτούμε τη μείωση της libido λόγω ηλικίας και αυτοί που αρνούνται να το κάνουν επειδή αγαπούν τη σεξουαλική συνεύρεση με το σύντροφό τους. Για αυτούς τους δεύτερους, η ουρολογία, η γυναικολογία, η γηριατρική, η διαιτολογία και η ψυχολογία έχουν πολλές προτάσεις...

Άνδρες

Στο μέσο άνδρα, η μείωση της libido ξεκινάει από τα 50 περίπου χρόνια οπότε και παρατηρούνται και τα πρώτα περιστατικά διόγκωσης του προστάτη, μειωμένης σκληρότητας του πέους και περιορισμένης δυνατότητας για πολλαπλές συνευρέσεις. Κάθε άνδρας και κάθε οργανισμός είναι βέβαια διαφορετικός, όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες της ζωής του καθενός σε ψυχολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά ο άνδρας από την ηλικία αυτή και μετά μπορεί να κάνει τα παρακάτω στο πλαίσιο της "αντιγήρανσης":

- Εχθρός νούμερο 1 είναι ο σακχαρώδης διαβήτης που χαλάει όλα τα αγγεία του σώματος και φυσικά από αυτό δεν εξαιρείται το πέος. Οπότε κάθε άνδρας πρέπει να φροντίζει από πολύ νέος να μετράει τη γλυκόζη στο αίμα του κάθε 6 μήνες και αν παρουσιάζει ...ανοδικές τάσεις, να περιορίζει τους απλούς υδατάνθρακες ή να μπαίνει στη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός του.

- Εχθρός νούμερο 2 που συνδέεται και με τον προηγούμενο είναι η παχυσαρκία και ειδικά η κοιλιακού τύπου. Αν κάνετε πλάκα για την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει συνεχώς και για τις μπύρες που πίνετε κάθε βράδυ ξαπλωμένος στον καναπέ, θα πληρώσετε το τίμημα στην Υγεία σας γενικά αλλά και ειδικά στη σεξουαλική σας υγεία. Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, είναι περπάτημα καθημερινό και να τρώτε λιγότερο το βράδυ.

- Τι να έχετε πάντα στο τραπέζι σας: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, σάλτσα ντομάτας χωρίς υπερβολικό ελαιόλαδο αλλά με πλούσια φρέσκια ντομάτα βρασμένη, που θα σας δώσει το πολύτιμο για τον προστάτη σας λυκοπένιο, ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, 2 φρούτα ημερησίως σε ποικιλία, λιπαρά ψάρια για τα Ω3 λιπαρά οξέα που παρέχουν (σολομός, σαρδέλα κ.ά) και βέβαια προϊόντα ολικής άλεσης.

- Αν εμφανιστούν προβλήματα στύσης, ο ουρολόγος σας έχει να σάς δώσει πολλές συμβουλές και κατευθύνσεις. Ο ουρολόγος μάλιστα πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος σας μετά τα 50 καθώς θα σάς καθοδηγήσει και θα προλάβει τα χειρότερα υποβάλλοντάς σας σε τακτικές εξετάσεις PSA (απλή αιματολογική εξέταση που μετράει το προστατικό αντιγόνο) αλλά και την εξέταση - ταμπού για τους άνδρες με τη δαχτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό.

Γυναίκες

- Εχθρός νούμερο 1 είναι η παχυσαρκία και η κακή ψυχική κατάσταση που την ακολουθεί στις περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Περπατάμε, τρώμε λιγότερο και πιο υγιεινά, μιλάμε με φίλες που βιώνουν τα ίδια συμπτώματα κι αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνες μας, συμβουλευόμαστε διαιτολόγο ή και ψυχολόγο.

- Η λέπτυνση του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου (ενδοθήλιο) οδηγεί σε επώδυνες σεξουαλικές επαφές. Αυτός δεν είναι λόγος για να αποφεύγουμε την επαφή με το σύντροφο διότι όσο πιο αραιά κάνουμε σεξ, τόσο περισσότερο θα πονάμε. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπάρχουν ενδοκολπικές κρέμες με ή χωρίς οιστρογόνα, θεραπείες με λέιζερ που ανανεώνουν τον κόλπο και ενέσεις με υαλουρονικό που κάνουν το ίδιο. Ρωτήστε το γυναικολόγο σας.

Σχετικά Άρθρα